Няма да правя предложение за нов главен прокурор, но ще

...
Няма да правя предложение за нов главен прокурор, но ще
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Не може кандидатът за главен прокурор да има политически привкус

Няма да предлагам за нов основен прокурор, само че ще проследявам деликатно процедурата да не се изкриви. Това разгласи министърът на правораздаването Данаил Кирилов в ефира на БТВ.

Той разяснява изказванието, че ГЕРБ щели да желаят Емил Радев за основен прокурор. "Научавам от медиите за това предложение. Не съм имал опция от него или от сътрудници да чуя такава кандидатура. На мен не ми е известно. От този фасон на говорене ми се коства, че някой се стреми авансово да го уточни, с цел да го изключи при започване на този спор. Не може претендентът за основен прокурор да има политически привкус ", съобщи Кирилов.

За совалките, които прави Румен Радев, Кирилов съобщи, че е дребен да ги прави оценка. "Всяка една от институциите би трябвало да прояви въздържаност, с цел да не остане подозрение, че някой се пробва да болести процедурата. Не знам за какво се търси под вола теле. Поставяше въпрос дали трябват законодателни промени за процедурата - не не би трябвало да има такива ", безапелационен бе правосъдния министър.

Той разискал с президента, че каквото и да се прави в правосъдната система да се търси оптималната поддръжка и се надява събирането на кръгли маси да е за бистрота.

За настояването на Лозан Панов да се понижат пълномощията на основния прокурор и понижаване на политическата квота във Висш съдебен съвет, Кирилов съобщи, че има решение на Конституционния съд и са тематики, които от дълго време са решени. "Всяка тематика в правосъдната власт тази седмица ще се ескалира неоснователно. Сега е момента за нормалност ", добави Кирилов.

"Панов можеше да бъде отхвърлен от дълго време, даже и декември месец можеше да се случи това, колкото и да се желае на една минорна група да го теоритизира. Ние изпълняваме настояванията ", съобщи Кирилов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР