Няма да позволя като главен прокурор политиците да въздействат върху

...
Няма да позволя като главен прокурор политиците да въздействат върху
Коментари Харесай

Иван Гешев: Оставката ми искат наследниците на комунистическата номенклатура

Няма да разреша като основен прокурор политиците да влияят върху правосъдната система. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев в bTV пред Мария Цънцарова.
 
" Искам да посоча преди всичко, че България е парламентарна република с парламентарно ръководство. Съгласно член 3 от Конституцията, никоя партия, организация и обособена персона не може да си присвоява националния суверенитет. Освен това – правосъдната власт е самостоятелна и прокурорите се управляват единствено от законите. Според разбирането на Монтескьо за разделяне на управляващите е ясно, че сред управляващите би трябвало да има взаимоотношение и ясно е че в актуалната демойкратична общественост има 4-та власт която е отдалечена и самостоятелна – това сте вие медиите ", сподели още при започване на диалога основният прокурор Иван Гешев
 
Водещата Мария Цънцарова съобщи, че било същинско " знамение " против нея да застане основният прокурор, а Гешев й отговори, че той не отхвърля диалози и не " заобикаля " гостуванията в bTV.
 
Не считам че би трябвало да вземам участие и разясня политически процеси и да давам отговор на полит въпроси, отхвърлям да давам отговор на политически въпроси, които касаят политическите партии, Народното събрание и други институции с разнообразни пълномощия. Но ще давам отговор на всевъзможни въпроси в тези рамки, които касаят моята отговорност като основен прокурор, доави Гешев.
 
И продължи:
" Иначе, какво слушам аз ли? Чувам това, което вие чувате. Кой ми желае оставката, да попитам? Конкретно кой? Вчера се видях с 3-ма души, които след 9 септември са наказани на разстрел, най-младият на 83 години, най-старият на 92 – почтени жертви на репресивния тоталитарен режим и комунистическия уред. Те поддържаха усуилията, които прави прокуратурата и си говорехме дълго – светли хора, те не се оплакваха, не разказваха за страданията си, а питаха какво направихме със страната си и какво вършим със страната си. Исканията за оставка за от наследниците, внуците и синовете на номенклатурата на репресивния режим. Мисля че е ясно на всички български жители за кого приказвам. Това не е метафора – това е констатация ". 
 
В отговро на въпроса коя е най-голямата му неточност Гешев съобщи:
" Съществената неточност, и не преставам да я върша, че не преставам да мисля, че можеш да промениш всичко, което се случва в страната, към по-добро ", сподели още той.
 
На въпрос дали има война сред институциите, той отговори: " Ние почнахме война с престъпността, с олигарси, с членове на настоящо държавно управление ".
" Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван, ще съблюдаваме закона. Това е разграничителната линия ", безапелационен беше основният прокурор.
 
" Няма да разреша като основен прокурор политиците да влияят на правосъдната система ", сподели още той.
 
" Това, от което се управлявам, е да се съблюдава българският закон. Единствената цел на прокуратурата е спазването на закона и няма недосегаеми хора, в случай че са налице съответните законови учредения. Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван. А ще съблюдаваме закона - това е разграничителната линия. 
 
Няма да разреша политиците да влияят на самостоятелната правосъдна система. Историята е посочила, че най-големите репресии са тогава, когато политиците се пробват да се намесват и управляват правосъдната система ", означи той.
 
Гешев сподели още, че не може да дава отговор за други, които не са си свършили работата, че има разделяне на управляващите.Запитан за какво " партиите на митинга са го припознали като човек на ГЕРБ и Движение за права и свободи ", той отговори: " За мен в действителност е загадка по какъв начин почтените жертви на тоталитарния режим изричат поддръжка за дейностите на основния прокурор, а наследниците на номенклатурата желаят оставката му ".
 
Относно изявление на президента Радев, че прокуратурата се употребява за репресии, Гешев съобщи: " По този въпрос би трябвало да попитате президента ".
Той призна, че се е виждал и разговарял с президента на разнообразни събития. " В последната година има разговор, за разлика от Народното събрание, където виждам, че избрани парламентарни групи ги виждам, че ги е боязън да вземат участие в разговор с прокурора ".
 
По тематиката за делото за КТБ Гешев уточни: " Тук въпросът е за какво изчезна обществен запас към 7 милиарда и какви са последствия от това, а не някакви детайлности ". И добави: " Аз съм един от десетките наблюдаващи прокурори по това дело ".
 
Гешев не се поддаде на провокацията на Мария Цънцарова за буквите Д.П. в делото за банкрутиралата банка. " Аз не мога да предсказвам кой е Д.П. Ако смятате, че Д.П. е Делян Пеевски, желаете ли да ви отговоря? Аз не се тормозя ".
 
" По делото са тествани всички заеми, свързани с него, и всички компании, и те са възобновени ", изясни той.
 
" Всичко е тествано. Дали вярно съм схванал въпроса ви, че става въпрос за Делян Пеевски. Аз ви споделям, че всичко е тествано ", сподели още той. " Има едно П, апропо. Прокопиев. Възможно е и да има писмен знак П. Вкарвате ме в един диалог, който става неосъществим ", сподели още Гешев.
 
Той увери, че са тествани и Иво Прокопиев, и Цветан Василев, и политици, и публицисти. Специално за Цветан Василев той сподели, че по време на следствието е стигнал до заключението, че той е осъществявал неофициална политическа власт или действителна власт в страната.
 
По никакъв метод няма да позволи някой да оказва политическо въздействие върху прокуратурата, тъй като работата на прокуратурата е да съблюдава закона. Моята работа също е дружно с тези, които поддържат прокуратурата да възстановим вярата в положителното и справедливостта. И аз ще направя вероятното и невъзможното да възстановим вярата в прокуратурата. Моята работа е и ще направя всичко допустимо да отсея и защитя истината и прокуратурата да проверява неистината, акцентира Иван Гешев.
 
Попитан кои хора са олигарси, той изясни: " Моето определение е хора, които въз основата на тази престъпна промяна на собствеността след 90-те години получиха действителна финансова, оттова и политическа власт, и които получиха и медийна власт, връзка с разнообразни мрежи от неправителствени организации и тази власт се използва за лично облагодетелстване.
 
Водещата Мария Цънцарова се сбърка тотално по време на изявлението и се обърна към Гешев с " господин Пеевски ". " Много този господин Пеевски ви е влезнал в главата, за какво по този начин? ", сподели основният прокурор.
 
По отношение на глобите по закона " Магнитски " против Делян Пеевски, той разяснява: " Тези неща съгласно европейското законодателство нямат никаква правна стойност ".
 
" Българската прокуратура е направила цялостна инспекция. Не са установени никакви обстоятелства и условия, които да поддържат това нещо. Отделно сме запитали американските управляващи, които нямат нищо в поддръжка на това нещо ", съобщи той.
 
Попитан дали декларира, че Пеевски не е търгувал с въздействие, той сподели: " Не. Ние казахме, че сме ревизирали и българската прокуратура не е открила такива обстоятелства и условия ".
 
" Всичко, обвързвано с Божков, Горанов, е тествано в делото, което е против господин Божков. Там има екип от наблюдаващи прокурори, върху които основният прокурор няма пълномощия ", сподели още той.
 
Главният прокурор бе запитан за ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова и това, че Бойко Рашков е споделил, че против тях има висящо произвеждане.  " Г-н Бойко Рашков от дълго време съм споделил, че не желая да го разяснява. Естествено, че то (производството, бел. ред.) не е против тях и господин Рашков е доцент, а може би професор и би трябвало да знае, че не може да има произвеждане против несъмнено лице. Не гледате ли телевизия, не видяхте ли, че Министерство на вътрешните работи без да уведоми прокуратурата предприе дейности в нарушаване на закона, тъй като би трябвало не Министерство на вътрешните работи, а следовател да реализира тези дейности.Това е тотално нарушаване на българското законодателство и все пак образуваха арест по необходимост. Нарушение на закона е, тъй като не са следователи, без да уведомят прокуратурата, по-късно се наложи дейностите да се повтарят. Вие не знаете ли, че има наказателно произвеждане, което не е завършило? Това произвеждане, което стартира – Министерство на вътрешните работи на господин Рашков стартира да клонира производства. Той сътвори едно произвеждане, което клонира производството Божков ". На въпрос за " Мата Хари " основният прокурор откровено се удиви: " Вие съществено ли ми задавате този въпрос? ". И продължи: " Главния прокурор не води следствията, не може да познава 300-400 съответни каузи. Той е административен началник. Вие знаете ли или не знаете българската конституция и какво прави българският основен прокурор. Това което знам е, че в най-скоро време българската общност ще получи информация, както и европейските прокурори ". Българският основен прокурор не управлява съответни следствия, не е задължен да е осведомен, не взима решения, той е административен началник на административни ръководители, за следващ път отговори Иван Гешев на настоятелната и извънредно тенденциозна Цънцарова.  " Ще ви отговоря – дава ли сме информация на европейската комисия. В момента делото е в Софийска градска прокуратура (за някакво хипотетично интернационалните пране на пари, в което сякаш било забъркано името на Борисов, бел. ред.). Известно ми е, че и там делото е пред привършване и се чака молба за правна помощ от Кипър. Това е единственото което мога да очертая, няма по какъв начин нито съм задължен, нито имам пълномощия да разясня. По същият метод може да питате госпожа Захарова (ВКС, бел. ред.) и господин Чолаков (ВАС, бел. ред.) за съответни производства и те ще ви отговорят по същия метод, тъй като това са разпорежданията на българския закон и българската конституция. По всички случаи, по които има инспекции се открива обективната истина посредством способите на българското законодателство ", акцентира основният прокурор Гешев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР