Няма да повярвате какво ястие ще ви спретнем със стъбла

...
Няма да повярвате какво ястие ще ви спретнем със стъбла
Коментари Харесай

Ястие със стъбла от целина

Няма да повярвате какво ядене ще ви спретнем със стъбла от целина

Необходими Продукти

● стъбла от целина - 450 г
● зехтин - 100 мл
● чесън - 6 скилидки
● кайенски пипер - 1 изсъхнало чушле
● брашно - 5 с.л. равни
● прошуто - 100 г или хамон (или друго сушено месо от бут)
● бяло вино - 130 мл
● розмарин - 2 с.л. изсъхнал
● черен пипер - на усет
● сол - на усет

Начин на подготвяне

Стъблата от целина се измиват, почистват и режат на късчета. Чесънът се реже на тънки филийки, а сушеното месо на дребни кубчета.

По- огромната част от зехтина се загрява на спокоен до сдържан огън и в него се запържва за малко филираният чесън до момента в който пусне аромата си и леко стартира да потъмнява. Тогава се сипва едновременно брашното и се бърка две минути.

Слага се прошутото и след минута се налива вода - към 1 литър, леко затоплена и при непрекъснато бъркане до момента в който се получи рядка кашичка. Виното също се прибавя. Аз поставям малко повечко брашно, с цел да ми е по-гъста.

Сипват се нарязаните стъбла от целина, (ако водата не ги покрива се налива още малко), подправките и сол на усет и се вари до омекване на зеленчука и мечтана от вас плътност. Накрая се сипва и останалият зехтин за цвят и мирис.

Оригинално това ядене се подготвя с ядливи стъбла от магарешки трън и усетът прилича този на артишок- те са от едно семейство.

В България мъчно можем да си набавим такива стъбла, които са типични за испанската и италианска кухни, само че тези от целина са превъзходен сурогат и се получава едно в действителност вълшебно вкусно и потребно ядене.

Опитайте!

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР