Няма да подстрекаваме енергийни бунтове, но трябва да се търси

...
Няма да подстрекаваме енергийни бунтове, но трябва да се търси
Коментари Харесай

Румен Христов: Няма да подстрекаваме енергийни бунтове, но е необходимо решение на проблемите

Няма да подстрекаваме енергийни протести, само че би трябвало да се търси решение. Това сподели пред зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Румен Христов. По думите му са рационални настояванията на сектора за обезщетения.

„ Не става дума за помощи от страната, а свръхкомпенсациите, насъбрани в електроразпределителните сдружения да бъдат ориентирани към бизнеса. Разумно е предлагането това да е в границите на 75%. Ние направихме нашето предложение по тематиката, защото такова нямаше нито от Министерски съвет, нито от ръководещите. Сметките се натрупат, а обезщетения няма. Така бизнесът е изправен или пред банкрути, или към начисляване на разноските към цената на продуктите си, което пък повишава инфлацията”, изясни той.

Христов разяснява още, че множеството европейски страни съумяха да намерят механизми да се оправят с казуса, компенсирайки бизнесите си.

„ България е най-енергоемката стопанска система в Европейски Съюз и последна по конкурентоспособност. Мораториумът беше глътка въздух, само че редица значими неща би трябвало да се решат. Важно е да има формулировка и изясненост, по която да се дефинират енергийно бедните. Не всички са такива”, добави той.

Прогнозите са, че цената, която ще предложи регулаторът след рухване на мораториума ще бъде търпима за потребителите, счита още зам.-председателят.

Румен Христов обърна внимание, че високите равнища на инфлация освен вършат родната стопанска система неконкурентоспособна, само че и нарушават критериите за присъединение към еврозоната.

„ Има сериозна заплаха Хърватия да ни изпревари”, добави той.

Във връзка с концепциите за правосъдна промяна Румен Христов посочи, че ГЕРБ-СДС са склонни да ги обсъдят, откакто обаче те станат ясни.

„ Склонни сме на диалози, даже на такива за смяна в конституцията, само че дано бъдат импортирани и да ги забележим. Фиксацията обаче единствено и само върху правосъдната система пречи на ръководещите да вземат решение злободневни проблеми”, сподели още той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР