Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ, подчерта Кирил Петков От

...
Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ, подчерта Кирил Петков От
Коментари Харесай

Борисов: Трябва да намерим начин за правителство с първия или втория мандат

Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ, акцентира Кирил Петков
„ От резултатите от изборите това са партиите, които са се показали най-добре на последните два вота. Считаме, че в сегашната обстановка би трябвало да намерим метод да съставим държавно управление, дали в първия, или във втория мандат. Отиването на нови избори ще даде същия или сходен резултат ”, посочи Бойко Борисов при започване на срещата.

Лидерът на ГЕРБ счита, че двете партии би трябвало да употребяват времето в Народното събрание за приемането на Бюджет 2023 с 3% недостиг. „ Да го създадем дружно и отговорно “, прикани той. 

„ От господин Василев чухме, че след 14 юни ще станат, да не плашим хората, само че недобри неща за България. Да чуем вашите оферти, да ни ги визиите и да мислим по какъв начин да действаме. Благодаря “, добави той и даде думата на ПП-ДБ.

„ Както през предишното Народно събрание, по този начин и в този момент, подготвени сме да приказваме. Бюджетният недостиг от 3% е значима цел за нас. Ние имаме вяра, че е допустимо да се вдигнат налозите без да се редуцира програмата. Има секторни политики, които са значими и сме подготвени да приказваме – бранш енергетика, правосъдната промяна. Отзовахме се, с цел да приказваме по тези значими въпроси. Бюджетът би трябвало да бъде признат отговорно. Във връзка с държавното управление – ние в първи мандат не можем да подкрепим държавно управление. Това беше декларирано през цялото време, само че сме подготвени да приказваме за тези политики и да забележим, в границите на виновното държание, какво можем да реализираме с бюджта “, съобщи от своя страна Кирил Петков. 

Според Асен Василев бюджетът на служебния кабинет залага съществени финансови разноски, само че не са регистрирани доходи, като добави, че бюджет с 3% недостиг е изпълним.

Асен Василев отсече, че е добре да се работи и с Министерство на финансите, с цел да се оправят някои непълноти, които от Министерски съвет са заложили. „ Трябва да се огледат детайлно финансовата стратегия, тъй като са заложени 10 милиарда – двойно по отношение на предходната година, разноските за издръжката на ведомствата са вдигнати с над 40% % и това би трябвало да се види доста точно, би трябвало да се види и дали има недофинансирани действия. Силно ме тормозят разноските за прехрана и метода, по който са направени. Трябва да се огледат детайлно нещата с Министерство на финансите.Трябва да се даде един рационален финансов проект. Има причина за какво бюджетите се вършат на годишна база – светът се трансформира, страната се трансформира. Следва да имаме по-нисък дълг при по-нисък бюджетен недостиг “, сподели Василев.

„ Мнозинството, което можем да формираме дружно, може да стартира разглеждането на най-важните законопроекти, както и на държавния бюджет. Отново подсещаме на служебното държавно управление, че не е изпълнен задължението по законодателните промени по Плана за възобновяване и резистентност. Трябва да имаме изпълнени планове, с цел да получим последващи заплащания “, добави Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Според нея няма несъгласия по законодателните промени за следствието на основния прокурор и основаването нов антикорупционен орган.

Томислав Дончев от ГЕРБ съобщи, че постигането на 3% недостиг не е въпрос на механически елементи, а изисква и някои нелицеприятни промени и попита има ли болшинство, което да поддържа тези промени.

Кирил Петков изрази вяра да бъдат придвижени законите, за които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се договорили по законодателната стратегия на 49-ото Народно събрание.

„ Ако в тези последващи дни успеем да прокараме тези проектозакони в комисии и зала, ще е една доста добра първа стъпка, която да демонстрира, че прекосяваме от думи към дейности “, сподели Петков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР