„Няма да подам оставка, нищо незаконно не съм направил”, заяви

...
„Няма да подам оставка, нищо незаконно не съм направил”, заяви
Коментари Харесай

Шефът на Здравната каса не мисли да подава оставка

„ Няма да подам оставка, нищо нелегално не съм направил”, съобщи проф. Камен Плочев, шефът на НЗОК.

Управителят на касата през вчерашния ден е разговарял и с премиера Бойко Борисов, който му обяснил, че би трябвало да се спрат течове от НЗОК към чужбина. Плочев е безапелационен, че Борисов не му е изискал оставката.

Миналата седмица министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев изиска оставката на Плочев, тъй като шефът на касата изискал актуализация на бюджета без да я съгласува с министерството.

Плочев е безапелационен, че е уведомил здравното министерство за желанията си.

В хода на диалога шефът на здравната каса сподели, че негов непосредствен другар му се обадил да му влияе да подаде оставка.

„ Директно мен никой не ме е заплашвал. Мой другар ми сподели, че с него е извършен диалог, да ми съобщи да си подам оставката, да се разделим с положително, тъй като другояче ще бъде включена репресивната машина на страната и работа в държавна болница в никакъв случай няма да си намеря”, описа Плочев.

Той отхвърли да каже тъкмо от къде е пристигнал натискът.

В студиото беше и депутатът от Българска социалистическа партия Славчо Велков в качеството си на персонален другар на Камен Плочев. Той разясни, че натискът против него идва от политик, на висок пост в ръководството на страната.

„ Преди това същият човек е звънял на Плочев да се срещат. По-високо от министър, с претенциите да ръководи държавата”, добави още Велков.

Здравният министър Кирил Ананиев също разговарял със Славчо Велков с молбата да влияе на Плочев да подаде оставка.

„ Истината е, че там се бързаше до момента в който се върне премиера тази оставка да бъде завършена и да кажат, ето бе, той самичък си подаде оставката”, счита Велков.

По думите му основната фигура, която движи това е зам.-министърът на опазването на здравето и член на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

„ Начева жестоко се бъркаше в работата ми. Стигна се до там, че ми докара един човек и ми сподели „ Уволняваш си основния секретар и назначаваш този човек”, аз онемях”, описа Камен Плочев.

Той добави, че Начева своеволно викала хора в кабинета си, „ взимала числа, вършат се в Здравното министерство, а не в Здравната каса”.

„ Като член на надзора има право да надзирава активността, а не да се меси в оперативната работа. Аз не съм дирекция към министерството, аз съм самостоятелна институция. Само Народното събрание може да ми влияе и да ме махне”, безапелационен е Плочев.

Славчо Велков напомни, че през 2010 година Жени Начева е била упрекната в две закононарушения по работа и тогава министър председателят Борисов ѝ изискал оставката. „ И тя тогава се базира точно на това, че Народното събрание я избира нея”, добави Велков.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР