“Няма да останат населени места без общопрактикуващи лекари в страната,

...
“Няма да останат населени места без общопрактикуващи лекари в страната,
Коментари Харесай

Ананиев увери, че няма да останат населени места без джипита

“Няма да останат обитаеми места без общопрактикуващи лекари в страната ”, сподели през днешния ден в Стара Загора министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев. В петък Народното събрание одобри закон, с който срокът за придобиване на компетентност по обща медицина се удължава с още 4 години. Според него този период е изцяло задоволителен за придобиванете на специалността от 1500-те джипита без обща медицина в страната.
“В момента се изготвя и план на нова Наредба 1 за специализациите, в която се подчертава върху броя за увеличение на броя на специализантите по тази компетентност ”, заяви Ананиев и посочи, че сега текат съвещания и за отдалечено образование по специалността “Обща медицина ”.
На въпрос дали ще се реализира единодушие за увеличение заплатите на експертите по здравни грижи Ананиев увери, че от началото на годината държавното управление е приело няколко постановления, с които са увеличени разноските на Министерството на здравеопазването (МЗ), преобладаващо за увеличение на работните заплати. В момента текат договаряния с Българския лекарски съюз (БЛС) за увеличение на цените на клиничните пътеки и на новите цени по Наредба 3, което ще даде още благоприятни условия за увеличение на заплатите. Министърът се надява, че управленията на лечебните заведения на база на вътрешните правила за установяване на самостоятелните заплати ще създадат по този начин, че възнагражденията на експертите по здравни грижи ще доближат почтени равнища, каквито те заслужават за своя труд.
“Не мога да спра нито един митинг. Това, което мога да направя, е да основа условия за решение на проблемите. За няколко месеца обаче не могат да се решат проблеми, трупани с десетилетия ”, сподели министър Ананиев и увери, че се върви в посока за тяхното решение, с цел да има дълготраен режим за увеличение на заплатите на медицинските експерти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР