Няма да опрощават задължения на хора на заплатаЗанаятчии и хора

...
Няма да опрощават задължения на хора на заплатаЗанаятчии и хора
Коментари Харесай

Забраняват на фалирали длъжници три години да работят

Няма да опрощават отговорности на хора на заплата

Занаятчии и хора със свободни специалности ще може да банкрутират и част от задълженията им да бъдат опростявани. Но за задачата те три години няма да имат право да упражняват специалността си. Това гласят промени в Търговския закон, пуснати за публично разискване от държавното управление, написа вестник.

България е една от дребното страни в Европа, в които няма правила за персоналния банкрут на жители. С измененията в Търговския закон оферират правила за оповестяване на банкрут на физически лица, само че единствено в случай че са бизнесмени. Това значи да упражняват стопанска активност, поминък или специалност, като работят за тяхна сметка и носят отговорност към клиентите. Това обгръща необятен кръг от хора, които работят за себе си, само че не са се записали като Едноличен търговец и нямат компания. Това са да вземем за пример юристи, лекари и актьори на свободна процедура, занаятчии и т. н.

В претекстовете към законопроекта е посочено, че активността на бизнесмените е сходна с тази на едноличните търговци, като те дават отговор за активността си с цялото имущество, без то да е обособено в активите на съответна компания. Същевременно се прави разлика сред бизнесмен и търговец на база размера на активността им. Например, в случай че човек поставя плочки в бани е бизнесмен със свободна специалност. Но в случай че за него работи бригада от 10 души, които вършат цялостни поправки на жилища, това към този момент се допуска, че е търговец, даже официално да няма записана компания.

Предприемач ще бъде обявяван в неплатежоспособност, в случай че не може да изплати обвързване, което е подбудено или отнасящо се за договорка, обвързвана с упражняваната от него активност, поминък или специалност, гласят препоръчаните промени. Но защото няма условие за делене на персоналното имущество на бизнесмена от това, което употребява в работата си, законопроектът планува, че персоналните отговорности на бизнесмена ще се смятат за свързани с упражняваната от него активност. Тоест, в случай че не може да си заплати тока или да върне банков заем, няма значение дали сметката е за персоналния му апартамент или за офиса както и защо е употребявал банковия заем.

За да бъдат опростени отговорностите на бизнесмен, ще би трябвало да бъдат изпълнени по едно и също време няколко условия. Първо той би трябвало да бъде разгласен в неплатежоспособност, което значи да са му взели всичко, без главното жилище, персоналните бижута и машините, с които работи. След това три години няма да има право да упражнява занаята или специалността си. Освен това би трябвало да е изплатил разноските по правосъдните каузи и най-малко една трета от отговорностите си. Чак откакто всичко това е изпълнено, останалите му отговорности ще бъдат опростени.

Ограничават оценителите на движимости и парцели

Продават имущество посредством електронни търгове

Имуществото на затънали в задължения търговски сдружения и бизнесмени ще бъде разпродавано на електронни търгове. За задачата ще бъде употребен уебсайт в интернет, който разрешава очевидно наддаване на участниците в търга. Това плануват промени в Търговския закон, пуснати за публично разискване. Но електронните търгове ще се ползват чак от началото на 2025 година

Началните цени на продаваните движимости и парцели на длъжници ще се дефинират единствено от оценители, вписани в регистъра на самостоятелните оценители или хора, одобрени за движимости лица по Закона за правосъдната власт, гласят още измененията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР