Няма да има увеличение на цената на тока от 1

...
Няма да има увеличение на цената на тока от 1
Коментари Харесай

OT ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! ОТГОВОР ВЕЧЕ ИМА! Поскъпва ли токът от 1-ви октомври?

Няма да има нарастване на цената на тока от 1 октомври. Предстои обаче повишаване на природния газ с към 8% за крайния консуматор. Това бе решено на днешното намерено съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране, на което бе разисквано желаното от "Булгаргаз " нарастване на цената на синьото гориво с близо 14 на 100.

Председателят на регулатора Иван Иванов посочи, че Комисията е намерила нужния буфер, с цел да не се усилва цената на тока. Намерен е остатък от средства, които са събрани от фонд „ Сигурност на електроенергийната система ".

"По подобен метод, Комисията посредством това свое решение, значително потиска някои трендове, които се появиха в разнообразни браншове за повишение на цените, за повишение на инфлацията. Ние, в този случай се явяваме ревизиращ фактор, и се надявам, в случай че се наложи, да създадем същото и към 1 януари – с други думи цената на електрическата сила, която ние обикновено дефинираме за едногодишен интервал, да не се постанова да се трансформира на тримесечни интервали ", разяснява Иванов.

Относно идното покачване на цената на природния газ с 14% от 1 октомври омбудсманът Мая Манолова разяснява, че решението ще повлече след себе си цените на стоките и услугите.

"Нека обществено обоснове ценообразуващите фактори. Има някои детайли, които не могат да се проследят обществено. В отчета на КЕВР има неразбираеми и непълни обосновки като да вземем за пример кои са различните горива и международните пазари “. Трябва всяко число и детайл в детайли да се изяснява, дължите пояснение ", разгласи Манолова.

От своя страна ръководителят на КЕВР отвърна, че в случай че екипът на Манолова има подозрения по обсъжданите цени - да заповяда и с специалистите на комисията ще обсъдят всеки подробност. "Този път няма никакъв невзет доход от "Булгаргаз ", ние нямаме никакъв инструмент за влияние по цените. Искам да кажа, че за потребителите, без значение дали са битови или бизнес консуматори, покачването на услугата ще бъде с не повече от 8 % ", безапелационен бе Иванов. Иван Иванов не се нае да предвижда каква ще бъде цената на природния газ от 1 януари, само че посочи, че тя може както да се усили, по този начин и да се понижи.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР