Няма да направим крачка назад в усилията си да осигурим

...
Няма да направим крачка назад в усилията си да осигурим
Коментари Харесай

Танева: Няма да отстъпим пред супермаркетите за мерките в полза на българските производители

Няма да създадем крачка обратно в напъните си да осигурим достъп на българския производител на храни до единствените точки за търговия сега, съобщи земеделският министър Десислава Танева пред bTV във връзка предлагането на нейното ведомство 50% от щандовете в огромните супермаркети да бъдат отделени за родното произвеждане.

„ Нашите старания са ориентирани към това да създадем работещ модел. Предложили сме вид, който считаме, че няма да наруши логистиката на комерсиалните вериги, само че ще им сътвори обвързване за структуриране на нов районен канал за доставка - точно отделянето на задоволително площи (за български продукти) “, сподели Танева, която е безапелационна, че не се е „ скарала “ с огромните супермаркети.

Подобен модел съществува в страни като Италия и Франция, където работи добре, съобщи земеделският министър. „ Доброволно го направиха, с цел да поддържат локалните производители и общността, в която живеят “, означи Танева.

„ Няма кой да ме убеди, че продукция докарана от 500 километра е по-прясна и добра от локалната “, съобщи министърът на земеделието.

Според нея съпротивата и причините на супермаркетите против ограниченията в интерес на българските производители са подбудени от това, че те ще би трябвало да „ създадат разноски “, с цел да ги вкарат, само че в същото време е уверена, че тези разноски няма да доведат до нарастване на цените, тъй като и в този момент веригите са свободни в надценките, които поставят на продуктите, а тези надценки пък са постоянно подложени на критика от земеделските производители.

„ Не може оператор, който на процедура с годините, дружно всички оператори са основали монополно състояние в търговията с храни, в този момент да считат, че не би трябвало да създадат нито един разход в тази обстановка и да не се погрижим за поминъка на 25 000 фамилии и на още няколко хиляди производители на храна “, съобщи Танева, която вижда в ограниченията и съпричастност към земеделците в този тежък миг.

Земеделският министър означи, че още се разискват елементи от ограниченията и те не са дефинитивни, като засяга условието да супермаркетите да се доставят от производители в радиус от 200 километра от тяхното местонахождение.

„ Това беше част от определението за районен производител, само че е въпрос на спор. Важното е мярката да е работеща за производителите “, сподели Танева. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР