Няма да направим крачка назад в усилията си да осигурим

...
Няма да направим крачка назад в усилията си да осигурим
Коментари Харесай

Десислава Танева: Ще създадем работещ модел в полза на българските производители

Няма да създадем крачка обратно в напъните си да осигурим достъп на българския производител на храни до единствените точки за търговия сега. Това съобщи в ефира на bTV земеделският министър Десислава Танева във връзка предлагането на нейното ведомство 50% от щандовете в огромните супермаркети да бъдат отделени за родното произвеждане.

„ Нашите старания са ориентирани към това да създадем работещ модел. Предложили сме вид, който считаме, че няма да наруши логистиката на комерсиалните вериги, само че ще им сътвори обвързване за структуриране на нов районен канал за доставка - точно отделянето на задоволително площи за български артикули “, сподели Танева, която е безапелационна, че не се е „ скарала “ с огромните супермаркети.

„ Няма кой да ме убеди, че продукция докарана от 500 километра е по-прясна и добра от локалната “, съобщи министърът на земеделието.

Според нея съпротивата на супермаркетите против ограниченията в интерес на българските производители са подбудени от това, че те ще би трябвало да „ създадат разноски “, с цел да ги вкарат, само че в същото време е уверена, че тези разноски няма да доведат до нарастване на цените, тъй като и в този момент веригите са свободни в надценките, които поставят на продуктите.

Земеделският министър означи, че детайлите по ограниченията още се разискват и те не са дефинитивни, визирайки условието да супермаркетите да се доставят от производители в радиус от 200 километра от тяхното местонахождение.

„ Това беше част от определението за районен производител, само че е въпрос на спор. Важното е мярката да е работеща за производителите “, сподели още министър Танева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР