Няма да има затваряне на заведенията, със заповед на здравния

...
Няма да има затваряне на заведенията, със заповед на здравния
Коментари Харесай

Заведенията остават отворени. Разреждат клиентите, компаниите няма да се смесват |

Няма да има затваряне на заведенията, със заповед на здравния министър от среднощ на 22 октомври се понижава на половина потенциалът на местата, които могат да бъдат заети. Отстоянието на всеки клиент би трябвало да бъде 2 кв. м. Това заяви след срещата си с представители на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията министър Ангелов.

Той посочи, че решението за новата мярка е взето " след дълъг и градивен диалог ". По думите на Ангелов с увеличението на дистанцията сред посетителите ще се реализира " спиране на епидемиологичната верига на предаване на болестта ". Ще се следи и да не се смесват фирмите по време на престояване в нощните заведения.

Здравният министър заяви още, че идния вторник ще се организира среща на представителите на сектора, след която се чака да бъдат подхванати нови противоепидемични ограничения.

Според Ричард Алибегов от Сдружението на заведенията в България браншът няма да издържи още едно затваряне, както това се случва в останалите страни в Европа. По негови наблюдения макар прекъсването на работата им там разпространяването на болестта не е спряло да се повишава, което означавало, че не заведенията са източник на болестта. Той разяснява, че даже заведението да съблюдава ограниченията, доста мъчно е клиентите да бъдат уверени да го вършат.

" Казано е, че повече от 4 индивида на една маса не могат да се настанят, само че идват компании с по 6-8 души, които имат претенции да са дружно ", изясни компликациите на сътрудниците си Алибегов.

На същото мнение бе и сътрудника му  Евгени Забунов от Българската асоциация на заведенията , който съобщи, че всички нужни ограничения са подхванати и персоналът се придържа към тях.

" Нашата работа е да осигурим нужните условия, контролът по спазването на ограниченията е работа на държавните органи ", изясни той.

Здравният министър увери, че контролът ще бъде засилен:

" И в момента РЗИ обикалят съвсем всички заведения в столицата и страната, всички инспекции приключват с наставления и наказания. При нарушаване след предписание следва санкция, по-късно затваряне за 3 дни, затваряне за 14 дни, няма да има компромис за никого, залогът е животът на всички ", сподели Ангелов и добави - " Ако 90% от заведенията съблюдават ограниченията ще реализираме резултат, другите ще ги затваряме, в случай че се постанова. "

Охраната на кубовете ще следи за спазването на дистанцията сред хората, инспекциите ще се правят и нощем, увери министърът и прикани:

" Качвайте сигнали, тагвайте РЗИ, пращайте записи, дано имаме интензивно гражданско общество. "

Той разяснява и обстановката с дефицита на медици за първа линия и изясни, че огромна част от експертите в извънболничната помощ в действителност са лекари, напуснали лечебните заведения.

" Колегите в лечебните заведения се усещат предадени. Тези лекари са си тръгнали оттова, не можем да ги задължим да се върнат, по тази причина споделих, че ще се проведат разговори и ще предложим вид за сключване на контракти с идеята да вземат по няколко наряди ", изясни Ангелов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР