Няма да има увеличение на такса смет през 2019 г.

...
Няма да има увеличение на такса смет през 2019 г.
Коментари Харесай

Няма да вдигат такса смет в София, увеличават парите за чистота

Няма да има нарастване на такса боклук през 2019 година в столицата, заяви заместник-кметът по направление " Финанси и стопанска активност " Дончо Барбалов (на снимката) на брифинг в Столичната община.

Той добави, че през 2019 година ще има рекорден бюджет за чистотата на града.

Заместник-кметът по направление " Зелена система, екология и земеползване " Йоана Христова уточни, че са отделени 22 млн. лева повече за чистотата. В момента предвижданията ни са план-сметката да е на стойност 250 985 776 лева Това е с 12 % повече от заложените средства през 2018 година Предвидели сме за поредна година увеличение на събирането на едрогабаритни боклуци - остарели дограми, остарели порти, мебели, означи тя и добави, че концепцията е те да не стигат до нерегламентирано изгаряне. Средствата за едрогабаритни боклуци ще са с 1,5 млн. лева повече.

Средствата за събиране на битовите боклуци и сметоизвозване ще са в размер на 63 млн. лева Планирани са 7,6 млн. лева повече за поддържане чистотата на териториите за публично прилагане. Удвоява се миенето на улиците и се усилва делът на машинното метене за сметка на ръчното, означи още Христова. Улиците на всеобщия градски превоз ще се чистят единствено машинно. Девет пъти ще бъде увеличено машинното метене и на тротоари и на велоалеи.

Увеличават се средствата и за нови цветни площи, по-добро поддържане на зелените пространства и възобновените междублокови пространства, сподели още Йоана Христова. Парите, планувани за идната година, са 21,6 млн. лева Акцентът ще е работа в по-крайните квартали. През зимата Общината ще се стреми да поддържа по-добре вътрешнокварталните улици. Планираното нарастване на средствата за тази активност ще е 5,3 млн. лева, като включва и по-голяма активност на поддръжката и на общинските и републиканските пътища отвън урбанизираната част на общината.

Отделят се 55 млн. лева за изследване, планиране, създаване, поддръжка и употреба на инсталациите и оборудванията за отнасяне на битови боклуци, преработването и оползотворяването. Те са с 26 % повече от средствата, заложени през 2018 година, като се усилват над половин милион лв. средствата за превозване и оползотворяване на RDF-гориво, сподели още Христова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР