Няма да има шоково поскъпване, каза в Денят започва председателят

...
Няма да има шоково поскъпване, каза в Денят започва председателят
Коментари Харесай

Владимир Иванов: Няма да има шоково поскъпване на основните хранителни продукти

Няма да има шоково повишаване, сподели в " Денят стартира " ръководителят на Държавната комисията по стокови тържища и борси Владимир Иванов.

Според специалиста би трябвало да чакаме по-високи цени при плодовете и зеленчуците през новата 2022 година.

От началото на декември доникъде на месеца имаше напрежение. В момента, около празниците, е умерено на пазара, което е доста забавно, тъй като макар че това е миг на засилено търсене, ние следим усмиряване, само че това е разследване на свърхнатоварването, разяснява той.

Само за последния месец е маркиран много сериозен ритъм и растеж, като най-засегнати са стоките, директно свързани с цената на тока - това е преработвателният бранш, основно месопреработването и млекопреработването, разясни Иванов.

" При кашкавала към този момент имаме 21-22 % разлика по отношение на предходната година, при сиренето е 25 %. Захарта нарастна с 20 %, което е разследване от повишаването ѝ на международния пазар ", изясни Иванов и добави, че повишаване има и при сухите и меки салами, само че не и при месото.

По думите му цената на олиото се е покачила едвам с 10 стотинки в номинал в резултат на енергийната рецесия.

" Основната причина за този ритъм, който следим, е рецесията в енергийния пазар - най-много пазара на ток и неговата неустойчивост и непредвидимост. Към момента ние се радваме на една устойчива, непрекъсната наклонност. Тенденцията към повишаване е много слаба като ритъм, което се дължи на висококонкурентния пазар - мъчно ще забележим шоково промени в цени, дори няма да ги забележим ", акцентира Владимир Иванов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР