Няма да има съкращения в Мини „Марица Изток“ поне до

...
Няма да има съкращения в Мини „Марица Изток“ поне до
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Няма да има съкращения в Мини Марица Изток

Няма да има съкращения в Мини „ Марица Изток “ най-малко до 2020 година.

Това разгласи през вчерашния ден министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и и енергийните федерации, част от Конфедерацията, оповестиха от пресцентъра на синдиката. В срещата участваха ръководителят на Федерацията на самостоятелните синдикати на миньорите Валентин Вълчев, Георги Петров – водач на федерацията на енергетиците, Божидар Митев от Независимата синдикална федерация на енергетиците, Наско Митев – водач на синдикалната организация на КНСБ в Мини „ Марица Изток “. На срещата участваха и президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов, както и енергийните федерации, част от другия национално внушителен профсъюз.

Изказването на Петкова бе в отговор на въпрос на Наско Митев от синдикалната организация на КНСБ в мините, който сложи остро въпроса ще има ли съкратени миньори, както се приказва в района. И през тази година ще се откри финансовата скица, по която ще се платят излъчванията, дължими от Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ 2, макар повишената им цена. Това ще разреши на централата да продължи обикновено работа и поръчките към мините. Заради предстоящата стабилизация най-малко през идната и началото на 2020 година няма да има съкратени миньори, даде обещание енергийният министър.

Тя беше безапелационна, че няма да се стигне до закриване или прекъсване на ТЕЦ-а. Енергийната система на страната не може да издържи без тази огромна енергийна мощ, застрашена е националната сигурност, по тази причина не можем да позволим тя да спре да работи, отсече Теменужка Петкова. Правителството към този момент договаря с Европейската комисия за разнообразни ограничения за избавяне на една от най-големите ни енергийни мощности. Целта е да се откри дълготрайно избавление на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “, разгласи министър Петкова. Тя изрази убеденост, че до края на ноември ще бъде налице дерогацията за енергийния колос и тя ще бъде безсрочна. Това ще даде нужната глътка въздух, с цел да се търси избавление, уточни още министъра.

В същото време тя посочи и напрежението в Европейския съюз във връзка прекосяването към ниско въглеродна стопанска система. Целта е последователно да се доближи равнище от 32 на 100 възобновими източници. Не единствено България, а и Европейския съюз не е подготвен за подобен внезапен скок, преходът би трябвало да бъде равномерен, съобщи Теменужка Петкова. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров, от своя страна, посочи напрежението в района и неналичието на изясненост за бъдещето на енергийния комплекс „ Марица Изток “. Президентът още веднъж настоя за незабавното приемане на енергийна тактика до 2050 година и получи уверения, че скоро тя ще бъде разисквана със обществените сътрудници. Според Пламен Димитров в метода си за избавяне на огромните енергийни мощности България би трябвало да употребява непознатия опит и уточни този на Полша, където обособени райони от потребители са се трансформирали в производители на сила, което е понижило напрежението върху енергийната система.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР