Няма да има прекъсване в предоставянето на социалната услуга „Личен

...
Няма да има прекъсване в предоставянето на социалната услуга „Личен
Коментари Харесай

Община Сливен продължава да предоставя важни социални услуги за уязвими групи

Няма да има спиране в даването на обществената услуга „ Личен асистент” в Сливен, оповестиха от общинска администрация за Actualno.com.
293 лица от обществено уязвими групи ще продължат да получават самостоятелна помощ, предоставяна от 115 персонални асистенти в община Сливен.
За разлика от предходни интервали, когато при започване на всяка година зейваше празен ход в обществените услуги - поради наложената процедура за годишно предоговаряне с МТСП, в самото началото на 2019 година финансирането към този момент е обезпечено. То е регламентирано в особено разпореждане на Министерски съвет.
Съгласно Постановление на Министерски съвет № 344/21.12.2018 година финансовите средства за услугите „ Социален асистент”, „ Личен асистент” и „ Домашен помощник” ще бъдат отпускани на общините след подписването на в допълнение съглашение с Агенцията за обществено подкрепяне. Трите услуги ще продължат да се дават в същия размер и тип за интервала от 1 януари до 31 август 2019 година, когато в действие ще влезе новият Закон за персоналната помощ, разясниха от общинска администрация.
От услугата „ Личен асистент” в Сливен автоматизирано ще могат да се възползват лицата, на които към този момент е осъществена обществена оценка по Операция „ Независим живот “ на Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 година Към тях ще бъдат добавени и нови консуматори, след осъществяване на самостоятелна оценка по одобрени критерии.
В община Сливен се осъществя и планът „ Топъл обяд”. Благодарение на него безвъзмездна храна поучават 1600 души – безработни без приходи, пенсионери с ниски пенсии, лица с увреждания, самотно живеещи възрастни хора и други
364 души в употребяват услугите на Домашния обществен патронаж. Освен храна, огромна част от тях получават помощ в семейството и персоналната хигиена.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР