Няма да има повишение на цената на тока за битовите

...
Няма да има повишение на цената на тока за битовите
Коментари Харесай

Няма да има повишение на цената на тока за битовите потребители

Няма да има покачване на цената на тока за битовите консуматори. Това стана ясно по време на брифинг на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в сряда, който се организира по отношение на конференцията на българския бизнес, където бе планувано повишаване на тока с сред 15 и 30%. „ Няма да има увеличение на цената на контролирания пазар даже и да има смяна в тази на свободния. Цени от 120 лева няма в българската държавна енергетика и в случай че се получат такива, незабавно би трябвало да се осведоми контролният орган “, сподели още тя и напомни, че цената на контролирания пазар се дефинира от КЕВР, а цената на свободния – от търсенето и предлагането.

„ По отношение на цените главен участник е Българската самостоятелна енергийна борса, като междинните цени за доставка на ток през 2018 година са към 75 лева В случай, че има подозрения за картел сред търговците на електрическа сила неотложно българският бизнес би трябвало да се обърне към Комисията по защита на конкуренцията, която може да наблюдава цената по веригата и да предприеме съответните ограничения. Правителството заставаме твърдо зад това, в случай че има нарушаване на законодателството, то да бъдат подхванати най-строгите ограничения “, разяснява още тя. Министър Петкова уточни, че с измененията от 2018 година цялото създадено количество сила към този момент ще минава през Българската самостоятелна енергийна борса. „ До броени дни те ще бъдат качени на уеб страницата за публично разискване. КЕВР също би трябвало да даде мнение по тях, защото това е органът, който ще извършва този вид активност “, сподели още тя. По отношение на изявления на представители на българския бизнес, че в енергетиката на страната не се случват промени министър Петкова разяснява, че в тези изказвания липсва всякаква конкретика. Като образец тя уточни обстоятелството, че всички енергийни сдружения без Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток 2 “ завършват 2017 година на облага. „ Когато пристигна държавното управление на Борисов през 2014 година, енергийният бранш беше един от най-проблемните в българската стопанска система, тъй че бяха направени поредност от законодателни промени.

Бяхме на загуба от 7 млн. лева в края на 2014 година, а 2017 година ще завърши с позитивен финансов резултат, като даже Националната електрическа компания ще генерира въпреки и минимална облага. Единственото сдружение на загуба е Топлоелектрическа централа „ Марица- Изток 2 “ поради извънредно високите разноски, които прави. Всички останали сдружения ще излязат на облага и ще осъществят позитивен резултат. Така че всеки може да реши дали има или не воля за промени “, сподели още министър Петкова и уточни, че когато обстоятелствата приказват, и боговете мълчат. 
/FocusNews

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР