Няма да има поскъпване на лекарствата заради въвеждането на системата

...
Няма да има поскъпване на лекарствата заради въвеждането на системата
Коментари Харесай

Лекарствата няма да поскъпват заради новата система

Няма да има повишаване на медикаментите поради въвеждането на системата за верификация в аптеките, твърдят от Българския фармацевтичен съюз.

Председателят на Съюза професор Илко Гетов напомни,
че системата на ценообразуване у нас е прецизно регламентирана и се управлява от страната:

" Не може да се чака разноските на производителите за верификацията да се отразят на цените на медикаментите. Усещането за по-високи цени се дължи на два фактора-ДДС и на по-ниската кредитоспособност на популацията ни ". 

Фармацевтите обаче упорстват за предпазени аптеки , защото към момента има обитаеми места у нас, в които няма от къде да се закупят медикаменти. Последните данни сочат, че към 3600 са работещите аптеки, като в 11 български общини няма аптеки, които да работят със Здравната каса .Проблем е и денонощното обслужване на пациентите в доста от огромните български градове.

„ Системата на лекарствоснабдяването е част от националната ни сигурност и е време е да се намерения многопластово за тези обекти, които дават качество на живот. Смятаме, че би трябвало да се намерят пари за поддръжка на дребните аптеки в обитаемоте места, които са труднодостъпни или отдалечени от огромни центрове, където живеят нископлатени жители. Всеки жител би трябвало да има идентичен достъп до медикаменти и фармацевтична услуга, в това число и денонощна “, е мнението на ръководителя на БФС проф. Гетов.-->

Помощ за откриване на аптеки може да пристигна от страната, общините или посредством публично-частно партньорство, посредством избрани тласъци от НЗОК, считат от гилдията. От там към момента чакат да бъде направена национална аптечна карта , която да регламентира разкриването на аптеки посредством  демографски и географски критерии.

От съюза припомнят, че въвеждането на директивата за подправените лекарствени артикули, е единствено едно от провокациите пред гилдията. От там са пресметнали, че спомагателните вложения за програмен продукт и електронен читател, ще коства на аптеките сред 250 и 1500 лв. .

В рамките на шест месеца всяка аптека в България ще би трябвало да разполага с читател и специфичен програмен продукт, с който да верифицира лекарството, което продава на пациента.

От гилдията признават, че текучеството на фрагменти е най-слабо спрямо останалите медицински експерт и у нас. Магистър-фармацевтите са 6 504, на междинна възраст 48-55 години, като 80% от тях са дами.

Тази година хазаин на Деня на съсловната организация на магистър-фармацевтите е Стара Загора.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР