Няма да има ограничения при приема и лечението на деца

...
Няма да има ограничения при приема и лечението на деца
Коментари Харесай

Отпадат ограниченията за прием и лечение в детската болница в София

Няма да има ограничавания при приема и лекуването на деца в профилираната педиатрична болница в столицата. Няма да има и предел за проучване с ПЕТ скенер и нуклеарно магнитен резонанс за онкоболни пациенти, за които до момента се правеше проучване със характерен изотоп, който обаче липсва от края на април, реши на днешното си съвещание Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Отпада ограничаването за кревати по клиники в детската болница " Проф. доктор Иван Митев ", поради което преди седмица медиците стачкуваха и упорстваха за отпадане на лимитите, специфичен статут на лечебното заведение и увеличение на цените на клиничните пътеки. Те бяха недоволни и от ниските заплати и дефицита на медицински сестри.
" Няма да се управлява броят на леглата по клиники и отделения и всяко дете, признато в педиатрията, може да се лекува от екипа на педиатричната болница в необятен аспект, без значение в коя клиника и в кое поделение работи съответният експерт. Ако има проблем със заплащането на активността и избраните от Надзорния съвет на НЗОК по предложение на Районната каса параметри и предели, ръководителят на лечебното заведение може да съобщи нужда от увеличение на тези стойности и параметри ", изясни ръководителят на Надзорния съвет на Здравната каса доктор Жени Начева.
Промяната на цените на клиничните пътеки се чака да стане след среща с Българския лекарски съюз идната седмица. За задачата се отделят 50 милиона лв. от запаса на НЗОК.
В период до 3 месеца Министерството на здравеопазването ще откри вид за обезпечаване на изчезналия изотоп за характерно проучване за доказване на метастази при онкоболни, заяви още Начева. Дотогава болните ще се изследват с ПЕТ скенер или ядреномагнитен резонанс без ограничаване.
" Надзорният съвет взе кардинално решение, че ще поддържа финансирането на действия, свързани с лекуване на онкоболни лица, когато се постанова това характерно проучване, и всички способи на високотехнологично лекуване, които са свързани с него ", сподели ръководителят на НЗОК.
Министерството на здравеопазването търси и различен търговец за импорт на изчезналия изотоп.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР