"Няма да има нулева учебна година, но е възможно матурите

...
"Няма да има нулева учебна година, но е възможно матурите
Коментари Харесай

Kрасимир Вълчев: Матури ще има, но може да падне материалът от втория срок

"Няма да има нулева образователна година, само че е допустимо матурите да бъдат извършени с проби единствено върху материала от първия образователен период. Предварителни кандидатстудентски изпити също няма да има. Родителите да не помнят за отмора през юни, а по какъв начин ще излезе от насилствената почивка поради ковид МОН, ще се взема решение в крачка - има най-малко 8 сюжета за процес на събитията. Вътрешните анкети по учебни заведения са посочили, че все още 11% от учениците в България нямат компютри и/или достъп до интернет, а 2 000 от учителите също не разполагат с преносими компютри. Без опция за отдалечено образование са най-вече децата от селата и ромските махали " заключи просветният министър Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет, откакто призна, че най-голямата платформа "Школо.бг ", която употребяват учебните заведения, е "изпушила " под напора от искащи да учат отдалечено.
От просветителното министерство ще търсят разновидности по какъв начин да бъдат обезщетени знанията на учениците, откакто учебните заведения са затворени поради епидемията от ковид.
"Точно какви ограничения ще се вземат, ще се реши, откакто стане ясно, докога ще продължи изключителното състояние ", сподели министърът на образованието Красимир Вълчев.
Той уточни още, че в случай че спешната обстановка продължи прекомерно дълго, в матурите след 7 клас ще се включва единствено материалът, взет първия период.
"Ако ограничаващите ограничения не продължат до датите на изпитите, ще се редуцира материалът до края на първия период ", сподели министърът.
От думите на Красимир Вълчев стана ясно, че може да се наваксва през уикенда или да се удължи образователната година през юни месец. Това обаче ще се реши дефинитивно, когато стане ясно докога ще са затворени учебните заведения.
Това може да бъде до 29 март, до края на изключителното състояние или даже след Великден, изброи част от възможноти сюжети Вълчев. Затова и просветният министър посъветва „ никой да не си прави проекти за юни месец “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР