Няма да има нулева учебна година, категорично заяви министърът на

...
Няма да има нулева учебна година, категорично заяви министърът на
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Няма да има нулева учебна година

Няма да има нулева образователна година, изрично съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет през днешния ден.
"Дистанционната форма на образование може да е по най-простия вероятен метод - посредством пращане на задания по е-поща или интернет приложение. Над 90% от учебните заведения са основали тази организация. Това беше и нашето очакване. Предизвикателството пред нас е да увеличим този %. Да създадем организацията по-ефективна. Някои учебни заведения и през днешния ден я основават ", добави министърът.
Според него случилото се през последните три дни е удивително, защото системата е мобилизирала доста сила и възторг, както и човешка активност.
"Имаме две форми на електронно образование - синхронно и асинхронно. Препоръчахме да се стартира с асинхронното - т.е. по друго време, а не във виртуална класна стая. Синхронното образование допуска по-сложна организация на работа. Там има възлагане на задания и самоподготовка на учениците ", сподели още Вълчев. И прикани родителтие да оказват помощ интензивно на децата си, изключително на по-малките.
"Няма нищо трагично в това да няма предварителни изпити. Те може да се проведат по-късно, а може и въобще да не се проведат ", разясни просветният министър.
По въпроса за матурите Вълчев изясни, че в случай че актуалната обстановка продължи до датите, за които са планувани зрелостните изпити, то материалът в тях ще бъде скъсен.
Министърът разяснява и тематиката за идните публични ваканции на учениците. Ако се наложи класните стаи да останат празни до 6 април поради ковид, то пролетната почивка евентуално ще се бъде единствено в дните по Великден. Има вид и за удължение на образователната година през юни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР