Няма да има нито един ощетен ученик. Това каза министърът

...
Няма да има нито един ощетен ученик. Това каза министърът
Коментари Харесай

Ще има ли ощетени ученици заради текста на матурата по български език за седмокласници?

Няма да има нито един ощетен възпитаник. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълев. Спорният текст на матурата по Български език и литература за седми клас беше неудобен, нямаше неточност, призна той, оповестява bTV.

„ Условието на задачата е да се открият 14 правописни неточности, без това противоречиво фразеология – те са 14. Ако възпитаник е отбелязал, че това е неточност – той също получава точка. Текстът е неудобен, не сме застраховани от такива случаи. Много дребен е броят на специалистите, които гледат изпитните материали поради тайната на тест. Подобряваме организацията, само че е пропуснато”, посочи просветния министър.

Красимир Вълчев съобщи, че той би написал думата „ леснопреносим” слято, като добави, че в правописния речник се позволява и разделното ѝ писане.

Вълчев добави, че по-ниските оценки на матурата по Английски език в 12 клас се дължат на по-трудния изпитен вид. Той посочи, че не се е стигнало до преразглеждане на дилемите, тъй като не е имало неточности.

„ От 4 години понижаваме държавното финансиране в университетите – приемът от 58 хиляди души го намалихме на 43 хиляди души. Правим преструктуриране – усилваме приема на инженерно-техническите посоки и понижаваме педагогическите, да вземем за пример. Тези специалности, които изискват инженерно обучение ще бъдат с най-ръст на приходите, тъй като ще има максимален дефицит на кадри”, добави просветния министър.

Просветният министър разяснява, че с цел да се подтикват младежите да избират инженерно-технически специалности – МОН предлага спомагателни стипендии, банкет и финансиране. Той добави, че следва построяването на Европейски академични мрежи. Така се цели да се спре „ приключването на мозъци” в чужбина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР