Няма да има нито един онкоболен, който да остане без

...
Няма да има нито един онкоболен, който да остане без
Коментари Харесай

Цвета Караянчева: Няма да има нито един онкоболен, който да остане без лечение

Няма да има нито един онкоболен , който да остане без лекуване , това съобщи в „ Годината “ по Дарик ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. Дебатът за мораториума върху плащането на нови медикаменти от НЗОК не трябваше да стига до политическо равнище, трябваше да се позволи на експертно равнище, добави тя.

„ Когато всичко това влезе в зоната на политиката, нещата излизат отвън надзор и политиците не трябва да вземат решение експертни неща. Има едни 300 милиона, които се дават за онкоболни, 74% от тези средства са за новаторски лечения и Комисия ще дефинира и сега дали за тези хора, които нямат към този момент никаква опция, да се закупи съответната молекула от министерството. Това ще го има. Не могат да се включват безсистемно медикаменти , само че когато комисията отреди, че този човек в действителност няма друга опция, ще се закупуват молекули от министерството. На процедура доста се изостри тона за нещо, което е извънредно експертно. Ние, политиците сме отговорни за това “, разяснява Караянчева.

Тя изясни, че на този етап управляващите не считат да преразглеждат този въпрос повече.

„ Чух Стефан Данаилов. Всяко едно семейство има изгубил човек от тази болест, в действителност е доста подла и тя е тематика, която надълбоко вълнува българските жители. Но няма да има нито един онкоболен , който да остане без лекуване. Съжалявам, че друго са разбрали хората. Може би това, което обяснявахме, не беше добре обяснено добре и не стигна до тях по правилния метод “, уточни тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР