Няма да има несправедливо разпределение на допълнителните плащания към болниците,

...
Няма да има несправедливо разпределение на допълнителните плащания към болниците,
Коментари Харесай

Златанов: Няма да има несправедливо разпределение на допълнителните плащания към болниците

Няма да има незаслужено систематизиране на спомагателните заплащания към лечебните заведения, които лекуват пациенти с Covid, съобщи БНР. Това съобщи ръководителят на Надзора на Здравната каса и заместител здравен министър Александър Златанов. Българският лекарски съюз упорства за договаряния от през вчерашния ден, а през днешния ден сезира Прокуратурата за дейностите на Касата.

Допълнителните към 39 млн. лева месечно, които ще се разпределят сред лечебните заведения, които лекуват пациенти с Covid, ще се превеждат съгласно натовареността на лечебните заведения, увери ръководителят на Надзорния съвет на Здравната каса и заместител здравен министър Александър Златанов.

„ По-натоварените лечебни заведения си по-големи и размерите които им доплащаме до 100% са доста повече от тези които са дребните. Аз не виждам никаква причина по някакъв метод да пренебрегваме дребните лечебни заведения, тъй като и те имат разноски и те ще вземат доста пъти по-малко от огромните лечебни заведения “.

Изискването е най-малко 10% от леглата в тези лечебни заведения да са заети от пациенти с Корона вирус. Именно против това изискване показаха недоволството си от Българския лекарски съюз. Вчера те поскаха среща с надзора на Касата, която да се предава в действително време, с цел да няма подозрения за прозрачността. Сред претекстовете им беше, че парите ще се раздават на калпак.

Според Александър Златанов обаче, в правилото на систематизиране не може да се търсят подозрения.

„ В лечебните заведения, които имат разкрити и лекуват над 10% от потенциала си Covid заболели, да получат не 85% от размера, а 100% като доплащане от НЗОК, от парите, които се оформиха като спестовност “.

Ситуацията с покачвания брой пациенти с Covid, постанова превеждането на тези спомагателни средства, добави още заместител здравният министър.

Вчера от Българския лекарски съюз оповестиха, че са сезирали Прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова ревизия, поради незаконосъобразно, съгласно тях, използване на Закона за бюджета на Касата и Закона за здравното обезпечаване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР