Няма да има машинно гласуване само на местните избори. Засега

...
Няма да има машинно гласуване само на местните избори. Засега
Коментари Харесай

Без машинно гласуване - само на местните избори

Няма да има машинно гласоподаване единствено на локалните избори. Засега опцията за гласоподаване посредством машини на парламентарини, президентски и европейски избори остава. Това взеха решение депутатите от правната комисия за второто четене на измененията в Изборния кодекс.
До компромиса се стигна по предложение на Красимир Ципов от ГЕРБ, който се аргументира с извършена полемика в праламентарата група.
" Приемам предлагането като частична победа на последователите на машинното гласоподаване ", репликира го Хамид Хамид от Движение за права и свободи и настоя ГЕРБ да изключат машинното гласоподаване единствено за идните локални избори, а не изобщо.
От Българска социалистическа партия означиха, че няма никакво значение какво ще бъде записано в разисквания параграф, тъй като той всякога се трансформира като пристигна време да бъде изпълняван.
" Този параграф предвиждаше през 2016 година да има цялостно машинно гласоподаване на всички места на всички типове избори. Малко преди да изтъпим към осъществяването машинното гласоподаване беше окастрено и станаха 3000 за европейските, 6000 за локалните и малко преди локалните болшинството го трансформира още веднъж. Така че какво ще запишете през днешния ден няма никакво значение, тъй като практиката демонстрира, че два месеца преди да настъпят идващите избори за народни представители или други, това още веднъж ще бъде променено ", уточни Крум Зарков от Българска социалистическа партия. Той е безапелационен, че методът на работа по Изборния кодекс е такава, че какво написа в закона няма значение.
В хода на разискванията Емил Димитров настоя машинно гласоподаване да има единствено на президентските избори, аргументирайки се, че " една трета от гласоподавателите не познават компютрите, другата една трета ги познават, само че ще се объркат в стратегиите... "  
" Ликвидирахте пощите и баба Гинка би трябвало да отиде на банкомата да си изтегли пенсията. За това не е необразована, а за машинното е необразована ", възрази филип Попов от Българска социалистическа партия. Той посочи и че грешките в протоколите от изборите надали са по виновност на машините.
Българският избирателен развой е изпълнен с практики, които не съществуват в Европа като следения избор, като страха., уточни още Зарков. " Има проблеми, свързани както със узаконяването на машините, по този начин и със периодите за социална поръчка, софтуерни проблеми, свързани с късия период сред първия и втория тур. Трябва или да ги решим или да ги използваме като оправдание да се анулира машинното гласоподаване. Вие избрахте втория вид, ние бяхме за първия ", съобщи Зарков на ръководещите и акцентира: " Като сменяме закона на два – три месеца в никакъв случай намя да се реализира резултат ". 
Хамид Хамид от Движение за права и свободи изрази утвърждение на предлагането на ГЕРБ, изложено от Ципов за опазване на машинното гласоподаване на парламентарни избори и съобщи подготвеност незабавно след локалните избори Движение за права и свободи да внесе законопроект и оферти за машинно броене, наред с машинното гласоподаване. " Искаме това да стане в спокойна среда, да не ни грозят избори след месец два и да се изработят съвременни механизми за машинното гласоподаване ", добави Хамид.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР