Няма да има изключения за отделни лекарства, които да бъдат

...
Няма да има изключения за отделни лекарства, които да бъдат
Коментари Харесай

За всички лекарства без изключение фармацевтичните фирми ще дължат отстъпки на НЗОК

Няма да има изключения за обособени медикаменти, които да бъдат извадени от настоящия сега механизъм, по който фармацевтичните компании връщат пари на НЗОК. Догодина механизмът ще обгръща всички артикули от портфолиото на фирмите и при преразход в бюджета за медикаменти, ще връщат в допълнение пари на НЗОК настрана от контрактуваните самостоятелни отстъпки за съответни артикули.

Това взеха решение изненадващо депутатите при гласуването на бюджета на НЗОК за 2020 във вторник, макар че в в началото оферти и гласуван от надзора на касата и Министерския съвет вид се предвиждаше основаването на специфичен лист с медикаменти, които да бъдат извадени от механизма. Целта на изключението беше да предотврати изтеглянето на медикаменти без конкуренция от българския пазар.

Между първото и второто четене на бюджета обаче от ГЕРБ предложиха изключения да няма, с цел да няма неравнопоставеност сред обособени медикаменти по неразбираем принцип и въпросът остана да се прецизира в следствие в други закони.

Индивидуалните отстъпки и връщането на пари при преразход в бюджета са наложителни условия за фирмите, с цел да се заплащат продуктите им с обществени средства.

Механизмът за гарантиране на предвидимост и резистентност в бюджета на НЗОК работи от тази година и планува преразходът над заложения бюджет за медикаменти, да се покрива от промишлеността. По новия механизъм и от самостоятелни отстъпки за медикаменти се чака тази година НЗОК да получи от фармацевтичните компании над 200 млн. лв.. Целта на механизма е компаниите, чиито артикули образуват максимален преразход в бюджета, да връщат най-големи суми под формата на отстъпки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР