Няма да има хаос в преминаването на малките фирми към

...
Няма да има хаос в преминаването на малките фирми към
Коментари Харесай

Ще има ли хаос при преминаването на малките фирми към свободния пазар на ток?

Няма да има безпорядък в прекосяването на дребните компании към свободния пазар на ток. Това предвижда пред БНР Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт и някогашен зам.-министър на енергетиката.

Според нея успокоението идва от прелюдия буферен интервал до 1-ви юли 2021 година, в който тези компании ще са пасивни. 

" Ако не си изберат търговец, в случай че нямат време или не са осведомени задоволително, те ще продължат да получават електрическа сила от сегашните си снабдители, само че към този момент като търговци. Цените в този момент не са ясни, само че на 5-и септември би трябвало всички доставчици да разгласяват цените, на които ще продават ток за октомври и това ще продължи ежемесечно - всеки месец търговците, така наречен служебни търговци, би трябвало да разгласяват цени за идващия месец, а не както е на контролирания пазар - да знаем цената за година напред ", разясни Диловска.

Припомняме, че от 1-ви октомври т.г. всички компании би трябвало да излязат на свободния пазар на електрическа енергия. Според статистиката на КЕВР на свободния пазар би трябвало да излязат близо 300 000 компании. Промяната на закона визира магазини за хранителни артикули, цехове, пицарии, заведения за хранене, фурни, разсадници, бакалии, сладкарски произведения, шивашки цехове и други, които употребяват електрическа енергия за небитови потребности. Цените за електрическата енергия, която те употребяват към този момент няма да се дефинират от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), а ще зависят от свободния пазар.

Независимо какъв брой огромни са компаниите, те ще би трябвало да си изберат нов снабдител до 30 септември, в противоположен случай ще останат при сегашния си краен доставчик – ЧЕЗ, ЕВН или " Енерго про ", според от територията, на която се намират. 

Комисията за водно и енергийно контролиране към този момент предложи на компаниите стандартизиран контракт, с който да обвържат връзките си с снабдител на електрическа енергия. В случай, че до 30 септември т.г. небитов клиент не е сключил контракт с търговец на електрическа сила по свободно контрактувани цени, след тази дата той ще може да си доставя електрическа сила от досегашния снабдител, като за задачата двете страни следва да сключат стандартизиран контракт със период от 1 октомври 2020 година до 30 юни 2021 г. 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР