Няма да допуснем и един български гражданин да остане без

...
Няма да допуснем и един български гражданин да остане без
Коментари Харесай

Нито един пациент няма да остане без лечение заради мораториума, увери Кирил Ананиев

Няма да допуснем и един български жител да остане без нужното лекуване. Ако някоя от 32-те молекули, които попадат под признатия мораториум в бюджета на здравната каса за 2018 година, се ползва в една трета от страните-членки на Европейски Съюз, аз персонално се наемам да внеса изменение в закона, с която да бъде призната и у нас, сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев пред депутатите в здравната комисия в Народното събрание през днешния ден. Това са девет страни - в случай че едно новаторско лекарство се ползва в девет европейски страни, ние ще бъдем десетата, повтори още веднъж и пред публицистите в коридорите по-късно.

По-рано през днешния ден в пленарната зала беше отхвърлено ветото на президента върху новото предписание в бюджета на здравната каса за 2018 година, което не разрешава изплащането на нови лечения в границите на идната година.

Пред публицистите Ананиев посочи, че става дума за 32 молекули, като за 27 от тях има " различно лекуване, което е на високо модерно европейско ниво ". " За останалите ще търсим опция за обезпечаване на средства по най-различни пътища, в това число и състрадателно лекуване и обезпечаване на нужните лекарства и медикаменти от производителите и търговците ", добави министърът.

Вчера кабинетът утвърди предлагането на здравния министър за промени в закона за медикаментите, където се вкарва и състрадателния модел, който планува някои скъпи лекарствени артикули да се покриват от самите производители, вместо с обществени или частни средства.

Националната здравна карта ще бъде подготвена до три месеца, разгласи още здравният министър по време на днешния блиц надзор пред парламентарната комисия по опазването на здравето. Тя би трябвало да е подготвена преди да стане време за сключване на новия рамков контракт сред лекарите и здравната каса, с цел да се трансформира в основа на договарянията, посочи той. За задачата ще бъдат употребявани към този момент създадените разбори, които бяха анулирани от Административния съд поради механически проблеми (за това, че на са били обнародвани в Държавен вестник), като несъмнено ще бъдат обновени, съобщи Кирил Ананиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР