Няма да дам да ми се петни името, обяви за

...
Няма да дам да ми се петни името, обяви за
Коментари Харесай

Борисов и Джи Пи Груп - защо точно сега?

" Няма да дам да ми се петни името ", разгласи за следващ път министър-председателят и подреди на подчинените си да извадят най-голямата строителна компания от всички планове с европейско и държавно финансиране. Както изясни един от непрекъснатите медийни представители на ръководещата партия, " не е толкоз значително какъв е техническият механизъм " на това изваждане. Важното е, че " политическата воля (на премиера) е в посока на това да няма никакви подозрения ". И по тази причина: " всеки, който е обвинен и тече следствие ", ще е навън от състезанията, до момента в който " си потвърди правотата и невинността ".
Защо в този момент?
С доходи от стотици милиони през последните две години въпросната компания оглавява безапелационно класацията на най-големите български строителни компании. Тя печели публични поръчки в най-разнообразни браншове - метро, автомагистрали, елементарни пътища, тунели, градоустройство, жп, пречиствателни станции, газопроводи... Само плановете ѝ с европейско финансиране са за 600 милиона по четири оперативни стратегии. Тъй че: поради тази систематична и автоматизирана успеваемост подозренията витаят от дълго време. Защо министър председателят се сети за тях тъкмо в този момент? Отговорът най-вероятно е в натрупването на куп неподходящи събития: злополуката край Своге, която (макар и обвързвана с друга фирма) извади нескрито безобразията в пътното строителство; следствието на " Биволъ " (и задържането на двама журналисти), което сподели по какъв начин се печелят публични поръчки и даже провокира запор на средства, свързани с въпросната строителна фирма; недоволството от качеството на осъществявания отново от нея ремонт на " Граф Игнатиев " ; убийството в Русе, което, въпреки и по случайност и по простъпка, беше обвързвано с следствието на " Биволъ " и накара основни международни медии и политици да заговорят за корупцията в България, а Европейска комисия да разгласи, че няма да прояви никаква толерантност към корупцията и злоупотребата със средства от Европейски Съюз и ще алармира за случая ОЛАФ. И ето, че на премиера подозренията му пристигнаха доста. Поради което реши, че няма да даде да му се петни името.
Съмненията обаче не се разсейват, а се затвърждават. Първо, поради очевидното и неуместно потъпкване на правото. Елиминирането на една компания, до момента в който не " си потвърди правотата и невинността ", праща по дяволите обикновената хипотеза за невиновност. Отстраняването ѝ по нечия еднолична воля от приключени процедури, доказани от способените " самостоятелни " органи, е нелегално, а заобикалянето на закона се оказва единствено малък " въпрос на техника ". Което поражда ново мощно подозрение -.
От друга страна, в една такава обстановка всяка естествена компания в една естествена страна би защитила правата си. Но очевидно казусът не е подобен, тъй като вместо това въпросната компания стартира да се отхвърля непринудено от най-големите си планове с изсмукани от пръстите умилителни причини за публичния интерес. Което демонстрира, че законите, процедурите и институциите нямат значение. И че в връзките сред политика и бизнес владеят едни други, необявени правила, зависимости и лостове за влияние.
Един пада, различен ще го смени
Втората причина, заради която подозренията остават, е, че нещата от време на време и съвсем буквално се повтарят, само че нищо не се трансформира. Филмът " Да не ми се петни името " към този момент са го давали, и то скоро. През февруари 2016 година същият министър председател по същия неочакван и правно леконравен метод спря публични поръчки (макар и " осъществени безусловно законосъобразно " ) за близо 2 милиарда лв. поради " витаещи подозрения ", че нещо в тях " не е по този начин, както би трябвало ". Както и тъй като " витае, че зад едната (печеливша фирма) стои Пеевски, а зад другата стои Златев " (бел. ред. - ставаше въпрос отново за " Джи Пи Груп " ). Тогава също се бяха натрупали много неподходящи събития: Пеевски (заедно с Доган) бе разгласен за личност нон грата в Турция, откакто списание " Шпигел " към този момент го бе определило като " върха на айсберга " на корупцията в България; говореше се за неприятни телефонни диалози с Меркел и Брюксел; пред аудитория и телевизионни камери в Лондон жител бе попитал премиера дали вижда Пеевски в огледалото; а ръководителят на Европейска комисия разгласи, че мониторингът за Румъния скоро може да отпадне, а за България да остане, което би означавало двете страни да бъдат разграничени.
По това време друга компания безапелационно водеше по доходи и със систематична и автоматизирана успеваемост печелеше поръчки във всички браншове. Но посрещна удара с безмълвие, бързо се спихна и изчезна, откакто бе продадена. Скоро обаче шумотевицата се разнесе и схемата за разпределение на публични поръчки и средства си продължи постарому. Просто един падна, а различен го смени. И по този начин до през днешния ден, когато пристигна и неговият ред. Защото подозренията отново се натрупаха и отново би трябвало да се разсейват.
Но това става все по-трудно, защото у необятната аудитория подозренията към този момент са се трансформирали в трайно съмнение. И разбиране, че:
- властта раздава огромните поръчки на шепа компании, като с измислени причини авансово разчиства конкуренцията;
- че от това състояние имат храброст да се жалват единствено непознатите компании, което, естествено, не трансформира нищо;
- че печелившите връщат някъде по веригата и тъй като би трябвало да остане нещо и за тях, строят некачествено и безконтролно;
- че в случай че инцидентно се разчуе, краткотрайно се снишават или покорно изчезват;
- и че в този момент отново от нищото ще се пръкне някой нов отличник.
Това разбиране надали може да бъде разколебано от обстоятелството, че този път се е намесила и прокуратурата, без значение дали тя ще потвърди нещо или няма. Защото и на нея никой не ѝ има вяра.
Единственият метод
Единственият метод всичко това да се промени е да се разбие порочната скица. Което пък може да стане не посредством краткотрайно спрени поръчки, а единствено посредством дълбоки и необратими промени, които да освободят превзетата страна и да ѝ вдъхнат нов живот с същинско господство на правото, с самостоятелни и работещи в публичен интерес институции, регулатори, съд и прокуратура. Такива промени обаче никой не прави и няма желание да прави. Което е най-голямото леке - освен върху името на премиера, само че и върху всички партии в днешния парламент. В това отношение единствената вяра към този момент е някой да се намеси извън.
Автор: Ясен Бояджиев, Deutsche Welle
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР