Няма да бъде подписан договор за наем между Светия синод

...
Няма да бъде подписан договор за наем между Светия синод
Коментари Харесай

Патриарх Неофит отказал да подпише договор за наем с Инерком

Няма да бъде подписан контракт за наем сред Светия синод и компанията на Гинка Върбакова „ Инерком “. Това съобщи пред бТВ митрополит Антоний.

Патриарх Неофит е отказал да подпише контракт за наем и съглашение с "Инерком " ЕООД, благосъстоятелност на Гинка Върбакова.

Българската православна черква - Българска патриаршия, ръководена от Светия Синод като юридическо лице не е страна по Предварителен контракт и съглашение от 22.12.2016 година с "ИНЕРКОМ " ЕООД, заради което същият контракт не е бил предмет на разискване и взимане на решение от страна на Светия Синод.

Страна по контракта е Софийската света митрополия на БПЦ - БП като независимо юридическо лице със свои органи на ръководство.

Това се споделя в изказване на митрополията, изпратено във връзка със известията в медиите по тематиката.

От изказването излиза наяве, че на 22.12.2016 година е подписан прелиминарен контракт за наем и съглашение по решение на Епархийския съвет на Софийската света митрополия, представлявана от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, който е упълномощил за подписването му викарния си свещеник Браницки свещеник Григорий.

Предварителният контракт и съглашение е препоръчан на Епархийския съвет за разискване и приемане от адв. Мария Тодорова Тодорова от Софийската адвокатска гилдия. Той обаче не е вземал решение за сключването на финален контракт, а след съвещания със експерти е подхванал дейности за споразумяване на деловите връзки с "ИНЕРКОМ " ЕООД в полза на Софийската света митрополия на БПЦ - БП.

Дружеството "Инерком " е поискало да наеме помещение на Софийската Света Митрополия на ул. "Съборна " - в центъра на София. Предварителен контракт за наем е бил квалифициран в края на 2016 година. Подготвено е било и съглашение посредством пълномощници от двете страни.

Българският патриарх Неофит изрично се е противопоставил на подписването на какъвто и да е контракт с Гинка Върбакова, обявиха и от патриаршията.

По неофициална информация предварителният контракт заложил скандално ниски цени за наем в идеалния център на София.

Собственик на сдружението "Инерком " ЕООД е Гинка Върбакова. Тя изиска да придобие едноличен надзор върху активите на ЧЕЗ в България.

Около договорката се развихри голям скандал. Бившият министър на стопанската система и енергетиката Трайчо Трайков дефинира договорката за ЧЕЗ: "като да дадеш на петокласник да ръководи пътнически аероплан ".

След като се разбра, че сдружението е утвърдено за покупка на активите, министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка, която не бе утвърдена от премиера Бойко Борисов. Причината - Теменужка Петкова и Гинка Върбакова се познават от 20 години.

По-късно министър председателят предложения на среща в Министерския съвет Върбакова, с цел да й каже, че желае цялостен надзор върху договорката, с цел да може да бъде обезпечена сигурността на крайния консуматор. Припомняме, ЧЕЗ дава отговор за енергоснабдяването на София и Северозападна България.

По-късно Върбакова отиде на чуване на две парламентарни комисии и изчете авансово написан текст, подпомагана от юристите си. Преди да се яви на това съвещание, тя е поискала обсъджането да бъде закрито за медиите.

След диалога с Борисов и явяването на взаимното съвещание в Народното събрание, Гинка Върбакова отпътува за Чехия. Там тя запознае продавача ЧЕЗ "Груп " с ситуацията и води диалози по контракта.

Финансовият министър Владислав Горанов разясни, че страната има опцията през една или друга форма - било през средства от бюджета или частно придобиване през някоя от енергийните компании, да влезе в сходна договорка.

Тъй като договорът за покупко-продажба сред Гинка Върбакова и "ЧЕЗ Груп " е подписан в Прага и по британското законодателство, това усложнява възможната българска интервенция на страната.

По-рано през днешния ден медии разпространиха информация, че чешки жител с бизнес в България и обвиняване в ликвидиране, по-късно освободен заради липса на доказателства, се оказва в екипа на "Инерком България ", осведоми БГНЕС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР