Няма да бъдат въвеждани нови ограничителни мерки в столицата във

...
Няма да бъдат въвеждани нови ограничителни мерки в столицата във
Коментари Харесай

Без ограничителни COVID мерки в столицата

Няма да бъдат въвеждани нови ограничаващи ограничения в столицата по отношение на епидемиологичната конюнктура. По-рано през днешния ден шефът на Столичната здравна ревизия Данчо Пенчев разгласи, че " София навлиза в алена зона и следва издаване на заповед за налагане на ограничавания ". След сигнал от Българска национална телевизия, здравното министерство посочи, че няма съображение за налагане на ограничавания и на шефа на СРЗИ е поискано пояснение.

" За момента София е в жълтата зона на 14-дневна база на заболеваемост, а на база 7-дневния разбор от края на предходната седмица към този момент се намира в алената. " Това разгласи тази заран по БТВ шефът на столичното РЗИ.

Според данните в осведомителния портал обаче нито едно от двете изказвания не е правилно, сподели наша инспекция. Затова още преди обяд се обърнахме към здравното министерство с въпроса на какво съображение ще бъдат въведени ограничаващи ограничения според проекта за справяне с пандемията, откакто не са изпълнени критериите за тези ограничавания. Реакцията - нови ограничения в София най-малко през днешния ден няма да има. Данчо Пенчев не пожела да разяснява.

При новината тази заран за към този момент отпадналата заповед остро реагираха от Конфедерацията на българския туристически бизнес, които я дефинираха като геноцид над бизнеса им.

Ако на следващия ден обаче новите случаи в столицата са към 200, градът към този момент попада в жълтата зона и заповед би трябвало да бъде издадена.

В Бургас епидемиологичната конюнктура е по-усложнена от тази в София. Над 60% от Коронавирус леглата в Бургаска област към този момент са заети, следва разкриването на нови.

" Има пациенти, викат ни, когато пациентът е колабирал на улицата, отиваме, той е с температура, за което не ни упоменават околните и когато създадем тест в колата за спешна помощ се оказва позитивен ", добави здравната сестра в ЦСМП-Бургас Надя Динева.

Областта към този момент е в жълтата зона, само че от локалния щаб не считат да вкарват към този момент по-строги ограничения.

" Има доста посетители, които са в порядъка на милион, милион и двеста. Населението е към 350 хиляди Всичките тези новозаразени случаи следва да се смятат на милион и половина, а не на 350 хиляди Така че 16 новозаразени към 9-и август не е стряскаща цифра. Освен това задачата е да се задържи броят на новозаразените в подобен диапазон, в който лечебните заведения могат с лекост да се оправят с тези нови бройки новозаразени ", добави Божан Божанов, заместник-областен шеф на Бургас.

Според разбор на математика Николай Витанов в околните дни има огромна възможност да се усложни обстановката във Варна, Пловдив, Велико Търново и столицата.

Според проекта за справяне с пандемията, идващите ограничения, които могат да бъдат въведени, са ограничавания в броя на посетителите на заведения, спортни и културни събития на закрито. В момента това ограничаване е до 50%, ще стане до 30%. Частичен локдаун ще има едвам на идващото равнище - при над 250 инфектирани на 100 000 души.

В късния следобяд в отворено писмо от Сдружението на заведенията желаеха нов проект за справяне с рецесията, в който да няма затваряне или ограничавания в работното време на обектите. Ако има понижен потенциал, страната да доплаща за неизползваемите места. Те упорстват за оставка на всеки, взел участие в основаването на настоящия проект.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР