Няма човек, който да не го обича. Дори си има

...
Няма човек, който да не го обича. Дори си има
Коментари Харесай

Всеки шокоманияк трябва да знае тези 20 неща за любимата храна

Няма човек, който да не го обича. Дори си има и специфичен ден! Шоколадът е апетитен, засищащ и е подобаващ за всеки мотив. А знаете ли всичко за него? Вижте сами:

1. Има многочислени празници на шоколада всяка година

Поради любовта си към шоколада, хората намират доста аргументи, с цел да се почерпват с него. Например 7 юли е ден на шоколада - в чест на деня, в който шоколадът за пръв път е докаран в Европа – през 1550 година, въпреки че редица източници настояват, че може да е бил тук още през 1504 година, с помощта на Кристофър Колумб.

Официалният ден или не, знаем, че шоколадът за първи път идва в Европа през 16 век. Има и Национален ден на млечния шоколад - 28 юли, Международен ден на шоколада - 13 септември и, несъмнено, Национален ден на сладко-горчивият шоколад с бадеми - на 7 ноември.

2. Шоколадът, в действителност, е вегетариански

Млечният и тъмният шоколад идват от какаовите зърна, които порастват на какаовото дърво (Theobroma cacao). Това прави най-важната част от сладкото наслаждение с растителен артикул.

3. Белият шоколад не е шоколад

Тъй като не съдържа какао или шоколадова течност, белият шоколад не е шоколад в тесния смисъл на думата. Но съдържа елементи от какаовите зърна - главно какаово масло.



4. Какаовите зърна произлизат от Мексико, Централна и Южна Америка

Смята се, че жителите на тези региони за първи път са почнали да отглеждат какао още през 1250 година пр.н.е., а може би и по-рано.

5. Горещият шоколад е първи опит за обработката му

Какаото се е варило в мексиканската и ацтекската просвета, макар че резултатът няма нищо общо с днешния парещ шоколад - тогава е елементарна горчива примес, която се употребява по церемониални мотиви, като сватби.



6. Мария Антоанета е обичала парещ шоколад (в модерната му версия)

Мария освен е обичала торти, само че и шоколад, а в двореца във Версай постоянно се е предложил парещ шоколад. Тя харесва освен усетът, само че счита, че напитката е афродизиак.

7. Какаото преди е употребено като валута

Ацтеките толкоз са харесвали и почитали какаовите зърна, че са ги употребили като разменна валута.



8. Испанските монаси са помогнали за разпространяването му

След като какаото и шоколадът идват в Европа, пътуващите испански монаси го носят по разнообразни манастири и го популяризират на всички места по континента.

9. Британски сладкари измислят твърдия шоколад

Магазинът The Fry and Sons вкарват за пръв път това, което се назовава „ ядлив шоколад “ през 1847 година Те комбинират каково масло, захар и шоколадов ликьор.



10. Какао и шоко е едно и също

Думите са разнообразни, само че всичко идва от едно и също зърно.

И това е забавно: Елиминационната диета – за какво е добра за всеки - четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to.

11. Наполеон е обичал шоколад

Френският водач е желал да има вино и шоколад, даже и по време на военни акции.

12. Шоколадът за готвене не е единствено за готвене

Д-р Джеймс Бейкър и Джон Ханън основават шоколадовата си компания, по-късно наречена " Уолтър Бейкър Шоколад ", през 1765 година От там идва и термина " Шоколад на Бейкър " (бел. Ред – на британски е Baker's Chocolate, а baker е пекар).



13. Млечният шоколад е основан в Швейцария

Даниел Петър основава вкусното прелъщение през 1875 година - след осем години опит да направи рецептата. Кондензираното мляко той трансформира в съществена съставна част.

14. Направата на шоколад е комплицирана работа

Въпреки царския си генезис и почитания статус, какаовите зърна не се трансформират вълшебен в шоколад. Нужни са към 400 бобчета, с цел да се направи един кг прекрасен шоколад.



15. Първият шоколадов бар е изработен в Англия

Още през 1842 година Cadbury прави първия шоколадов бар. Компанията към момента съществува и е може би най-известната със своите артикули, отдадени на Великден.

16. Милтън Хърши е бил крал на бонбоните

Той е прочут с шоколадовата си фабрика Hershey, само че действително стартира кариерата си с бонбони. Първата си компания The Lancaster Caramel Company основава, когато е на 30 години.

17. Най-много какао се отглежда в Африка

Въпреки нейните корени в Амазония, множеството какао - съвсем 70% от международното произвеждане - идват от Африка. Кот д'Ивоар е най-големият производител - дава към 30% от международната продукция.



18. Какаовите дървета могат да живеят 200 години

Това може да звучи впечатляващо, само че тропическите дървета дават жизнеспособни какаови зърна единствено в 25 години от живота си.

19. Има два типа какао

Повечето съвременни шоколади се вършат със зърна форастеро, които са по-лесни за развъждане, макар че се счита, че от Криоло шоколадът е по-вкусен.

20. Шоколадът има специфична точка на размразяване

Шоколадът е единственият ядлив артикул, който може да се разтопи на към 34 градуса, тъкмо под температурата на човешкото тяло. Ето за какво той се топи толкоз елементарно на езика.

Източник: Profit.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР