Няма членове на ВСС, които да са разследвани за недекларирани

...
Няма членове на ВСС, които да са разследвани за недекларирани
Коментари Харесай

Цацаров: Никой от ВСС не е разследван за недекларирани банкови сметки в чужбина

Няма членове на Висш съдебен съвет, които да са разследвани за недекларирани сметки и имущество в чужбина. Това съобщи основният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос на Actualno.com, касаещ избора за правоприемник на Цацаров. Припомняме, че за повторно на Иван Гешев беше гласувано доверие да заеме поста на обвинител номер едно на България.
Въпросът на Actualno.com, касаещ избора му, беше следният: В края на октомври прокуратурата публично заяви, че 27 магистрати имат недекларирани сметки и парцели в чужбина и сега текат данъчни инспекции. Има ли членове на Висш съдебен съвет измежду тези хора и в случай че да - кои са и по какъв начин гласоподаваха на настоящия избор за основен прокурор?
Представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев, който е на поста от политическата квота на ГЕРБ, отговори следното: " Това не мога да кажа. Прокуратурата, в случай че има някаква информация… "
По-конкретен отговор даде Сотир Цацаров: " Мога да отговоря аз. Да кажа кои имат значи да издам класифицирана информация. Но мога да кажа кои нямат. Членове на Висш съдебен съвет не попадат в този лист ".
Припомняме, че на 23 октомври тази година, прокуратурата сподели в публично прессъобщение следното: " На 15.08.2019 година от Председателя на ДАНС е постъпила информация и за магистрати, притежаващи банкови сметки и недвижими парцели в чужбина. От прокурори от ВКП е осъществена спомагателна инспекция на оповестените от ИВСС заявления на посочените от ДАНС лица, за това дали тези условия са декларирани от магистратите по съответния ред пред ИВСС в осъществяване на условията на член 175а - член 175в от Закон за съдебната власт. Установено е, че общо 27 съдии, прокурори и следователи не са заявили откритите от ДАНС банкови сметки и парцели на магистратите в чужбина.
Недекларираните от лицата банкови сметки в чужбина, недвижими парцели и/или друго имущество на забележителна стойност в чужбина, присъединяване в търговски сдружения в чужбина, в това число в офшорни компании, осъществени разноски и вложения в чужбина, изисква осъществяване на инспекция за спазването на данъчното законодателство на Република България.
Поради това и на съображение член 145 ал.1 т.3 от Закон за съдебната власт и член 110 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс,по предписание на основния прокурор Сотир Цацаров, Върховна касационна прокуратура разпореди на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите осъществяване на данъчни инспекции на общо 38 лица - заемащи обществени длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, както и магистрати. Указано е в границите на данъчните инспекции да се откри размерът на финансовите средства във влоговете/банковите сметки в чужбина, произхода на средствата, вероятно приемане на приходи от лихви и осъществяване на отговорностите на лицето за обявление и възнаграждение на налози.
След привършване на данъчните инспекции, прокуратурата ще реши съществуването на предпоставки за формиране на наказателни производства против лицата за вероятно осъществени данъчни закононарушения.
Прокурор Иван Гешев не е след магистратите, за които са открити притежавани и недекларирани по съответния ред банкови сметки или друго имущество ".
Какво се случи на днешното съвещание на Висш съдебен съвет с тематика " избор на основен прокурор " - научете в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР