Няма чакащи за трите дома за стари хора в областта,

...
Няма чакащи за трите дома за стари хора в областта,
Коментари Харесай

12 свободни места в старческия дом на Кенана



Няма чакащи за трите дома за остарели хора в региона, които са делегирана от страната активност. Оказва се, че два от тях са цялостни, а най- големият- този в Хасково, даже има свободни места.

В дома в Ивайловград са настанени 22 – ма възрастни при потенциал 20. Той се цялостни, когато се постанова банкет на бездомници или хора с неспособност за самообслужване. Те са на прехрана на общината и от там се финансира изхранването и спането, изясни шефът на районната дирекция “Социално подкрепяне ” Стефан Манахилов. Такива хора могат да бъдат в дома до края на зимния интервал. За банкет няма чакащи.

В харманлийския потенциалът от 40 души е напълнен. Има единствено един чакащ за настаняване там. Подадената молба е от преди месец. Най- огромният на територията на региона е в Хасково на Кенана. Там има 12 свободни места. Капацитетът е 160. Били са заети 146, неотдавна двамата чакащи към този момент са настанени. От цялата страна могат да идват хора, в случай че заявят, че желаят да бъдат тук. Двама бездомници са намерили заслон в дома от октомври.

На територията на община Хасково са регистрирани 13 бездомни, множеството от тях са настанени в центъра в кв. “Република ”, където ще прекарат зимата. Бездомниците са на прехрана на общината.

Друг скитник от Хасково пък е получил подпомагане и се е върнал на адреса си по местоживеене. В община Димитровград има 5-ма индивида без заслон, 1 е в Симеоновград.

След направена информация до обществената конструкция дали индивидът е вписан в регистъра за бездомните лица, той получава опция да бъде настанен в избран самостоятелен център.

Останалите консуматори, които са изявили предпочитание да бъдат в избран дом, би трябвало да приготвят набор от документи. Важно е да бъде предоставена информация от организацията по вписвания за осъществени продажба или дарения посредством контракт, дали имат влогове и вземания над 500 лева

Сред условията за банкет в домовете е хората да бъдат в пенсионна възраст, може и да не получават пенсия. Има претенденти, които нямат стаж, само че ще имат обществена пенсия след избрана възраст. Иначе за останалите пенсионната за мъжете тази година е 64,2 година, а 61,4 година за дамите. Те би трябвало да бъдат след тази възраст, с цел да бъдат настанени. Сред изискванията е да се показват и проучвания, уверение, че претендентът не е регистриран в психодиспансера, също и от персоналния доктор, че не заразно болен и т.н, разясни Манахилов.

Таксите се дефинират с цена на Министерски съвет и е 70 % от пенсията. За тези, които нямат никакви приходи, минават на цялостна прехрана от страната. А при тези, които са направили продажба или подаяние на парцел и ниви през последните 5 година, дължат цялостната такса или цялата пенсия.

Дирекциите “Социално подкрепяне ” правят единствено методическа помощ в домовете. Контрол във връзка с предоставената услуга обаче се прави от Инспектората на Агенция “Социално подкрепяне ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР