Няма бюджет на служебното правителство - това е бюджет на

...
Няма бюджет на служебното правителство - това е бюджет на
Коментари Харесай

Белчев: Служебният кабинет е длъжен да внесе бюджет и да запази стабилността

Няма бюджет на служебното държавно управление - това е бюджет на страната. Ние сме длъжни да съблюдаваме закона и да пазим стабилността на страната. Това сподели министърът на финансите Валери Белчев в Рубриката "Властта приказва! Открито ", която се излъчва във Фейсбук страницата на Министерския съвет.

Искаме приходите на хората да не спадат. Много е значимо безспорната стойност на прихода на пенсионерите да не спада, посочи той.

Досега минималната пенсия е 300 лв., има и и Коронавирус надбавка от 120 лв. - т.е. общ приход от 420 лв.. Нашата цел е да продължим да плащаме най-малко същите средства, сподели министърът. Предлагаме минималната пенсия да стане 370 лв., а остатъкът да е коронавирус надбавка в размер на 60 лв.. Така минималният приход на пенсионера да стане 430 лв., до момента в който трае пандемията. След пандемията пенсията ще остане 370 лв., сподели Белчев.

Досега са изтеглени 3,8 милиарда лв. държавен дълг, а дълговият предел е 4,5 милиарда лв.. Не планираме до края на годината да има спомагателни излъчвания дълг, тъй като приходната част на бюджета върви добре. Няма да има шоково харчене, въпреки да има плануван недостиг в бюджета - прекомерно е евентуално да има уравновесен бюджет в края на годината и даже дребен остатък, сподели още финансовият министър.

Инфлацията се ускори в края на годината, поради високите цени на електрическата енергия и на природния газ, само че през идната година не чакам шокови равнища на инфлацията, сподели Валери Белчев. Реалистично е да се мисли че инфлацията през 2022 година ще е в границите на 4 % или малко повече, добави той.

Нивото на бюджетния недостиг в проектобюджета за 2022 година е 2,9 % от Брутния вътрешен артикул.

Министерството на финансите планува да се тегли дълг през 2022 година в порядъка на от 10 - 12 милиарда лв.. Една трета от тез пари ще отидат за заплащане на досегашни отговорности, сподели Белчев. Няма прецизен проект, само че е рационално да има интернационална емисия дълг, тъй като локалният пазар е стеснен, сподели финансовият министър.

Живеем в пазарна стопанска система и в случай че се вдигне прекомерно доста минималната заплата, хората може да останат без работа, сподели министърът запитан за какво у нас е толкоз ниска минималната работна заплата. Това е баланс, който работи на правилото на търсенето и предлагането, хората ще се върнат в страната, когато могат да получават повече, в сравнение с някъде другаде. Трябва да се мисли освен за заплатата, а и за бизнеса, акцентира той. Подобна е обстановката с детските надбавки - да раждаш деца не е бизнес и вършим голяма крачка с нашето предложение да ги увеличим с 20 %. Увеличават се и помощите за дете за втората година от майчинството, сподели Белчев

Не се планува нарастване на налозите, добави Валери Белчев.

Предвижда се нарастване на заплатите на заетите в държавния бранш с пет %, сподели Белчев. Не може заплатите в държавния бранш да са ниски и да имаме "държавна бедност ", уточни Белчев.

Икономиката ни не пострада от пандемията чак толкоз доста и се надяваме да влезем в по-дълъг интервал на напредък на Брутният вътрешен продукт. Очаквам европейските стопански системи да стартират да порастват. Те към този момент се върнаха на равнищата от преди пандемията. Ние ще бъдем "заразени " и от тази вълна на напредък, сподели Белчев.

Министърът предвижда че в идващите месеци няма да има локдаун в страната, поради Коронавирус пандемията. По думите му пикът на следващата вълна инфектирани отминава.

Обмисля се ограничение на износа на електрическа енергия, в случай че получим нотификация от ЕК при срив на системата. Подобно ограничаване на износа може да е в границите на период от един до три месеца, сподели Валери Белчев.

Предложението ни за бюджет е в границите на това, което се договоря от партиите, които влизат в Народното събрание, уточни Белчев.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР