Няма бум на грип, става дума за други респираторни заболявания,

Няма бум на грип, става дума за други респираторни заболявания, ...

Д-р Кунчев: Няма бум на грип.

Няма бум на грип, става дума за други респираторни заболявания, които протичат сравнително леко с болки в гърлото или кашлица.
Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в студиото на сутрешния блок на БНТ.

 

Той изтъкна, че хора с респираторни заболявания или малки деца е редно да се обърнат към лекарска помощ  и допълни, че грипна вълна не се очаква.  По думите му, става дума за леки респираторни заболявания, за които в повечето случаи не се налага лекарска намеса. Нормалният начин на живот за децата не е да се държат в стерилна среда, изтъкна д-р Кунчев.

 

Д-р Кунчев коментира и зачестяващите ухапвания от кърлежи. Той изтъкна, че в повечето случаи кърлежът може да се махне не от лекар, но трябва да се направи със защитена ръка. По думите му, колкото по-скоро се махне кърлежът, толкова по-добре. Това става с въртеливи движения, но кърлежът не бива да се мачка и деформира. Ако кърлежът е стоял впит дълго време, може да се обърнем към лекар.

 

Не всяко охапване е опасно. Въпреки това, хората, намерили кърлеж по себе си, трябва да се следят за повишаване на температурата и друга сипмптоматика.

Източник: frognews.bg