Няма бетон, няма асфалт и проблемът с джиповете ще бъде

...
Няма бетон, няма асфалт и проблемът с джиповете ще бъде
Коментари Харесай

Емил Димитров: Няма да има бетон и асфалт при рилските езера

Няма бетон, няма асфалт и казусът с джиповете ще бъде трайно решен. Това сподели екоминистърът Емил Димитров в изявление по Българска национална телевизия, запитан дали има асфалтирани пътеки, багери, трошляк в Рила, след спречкването му по тематиката с премиера.
„ В Рила трябваше да се създадат пътеки с трошляк, ситна секта, с цел да вървят по тях хората, да не унищожават планината. Затова се е качил екскаватор, който стоял към 2 часа и самата защита се качила и го върнала. Има си прокурорска инспекция, няма да има багери там. Проектът ще продължи с коне – карат се до хижата инертни материали и се качват горе с торби и се вършат пътеки “, изясни министърът. Той е безапелационен, че пътеки би трябвало да има - в случай че някой пострада да може да бъде свален.
Министърът разгласи, че в четвъртък казусът с джиповете ще бъде решен.
„ Проблемът с джиповете ще бъде трайно решен. Ще издадем заповед и цялото придвижване в парка ще се поеме от парк Рила и Регионална инспекция за опазване на околната среда София “, сподели той. Димитров посочи какви стъпки ще предприеме Министерство на околната среда и водите: „ Възстановяваме плана и продължава да се извършва за пътеките, другото е информативен център с база на планинските спасители и трето – издаваме заповед, в съгласие с Европейски Съюз – цялата зона надолу е под контрола на Регионална инспекция за опазване на околната среда София, която има право да издава заповеди, да лимитира и позволява избавителни спешни и всякакво друго решение, тъй че в четвъртък казусът с джиповете ще бъде решен “.
Помолен да разяснява информациите за изгаряне на рискови боклуци край Варна, министър Димитров заяви, че боклуци се горят в три завода и посочи, че става дума за дребни незначителни количества, които не са рискови и не са радиоактивни.
Той обърна внимание, че там има различен по-притеснителен съгласно него проблем – водата. Яз. Камчия зарежда цялото Черноморие и там може да се случи същото като с Перник, сигнализира той. Според него би трябвало да се пести водата на бент. Камчия и стремително да се поправят другите язовири, да се създадат съответни водопроводи и 2 дребни пречиствателни станции.
Коментирайки горещата тематика за пестицидите, министърът уточни, че в цялата страна има закопани огромни количества - в някогашни септични ями и прочие „ Когато е заровено в земята го вземаш с почва и става доста по-скъпо обезвреждането “, означи той.
За унищожаването на отпадъците от ковид, министърът заяви, че пробва да подтиква работещите в инсинератора, който е към Министерство на околната среда и водите и се намира в Александровска болница. „ Само ние горим такива. Капацитетът е доста огромен. Това е извънредно рискова активност. Опитвам се да дам на хората в допълнение възнаграждение, тъй като там няма подозрение дали са или не са (б.р. на първа линия). Стигнем ли над 8 тона, ще би трябвало да употребяваме други инсинератори в България. Засега не сме стигнали този капаците, само че казусът е голям “, сподели министър Димитров.
В отговор на въпроса кой замърсява реките, той без съмнение съобщи: „ Всички ги замърсяват “ и увери, че Министерство на околната среда и водите прави инспекции. „ Над 20 са мощностите, които се занимават с такава активност, огромно е количеството, съхраняват се по надлежния ред “, заяви той.
Емил Димитров показа, че не му е била детска фантазия да бъде министър, само че до края на мандата ще се грижи за всички и засяга март месец. „ Вода има за всички – и за земеделци, и за енергетика “, похвали се той. Да му е честито на идващия министър, добави Димитров.
Той изрази неразбиране от настояванията на протестиращите: „ Какво значи да смениш законоустановен строй? Ами в случай че идващите избори са след два месеца и отново не им хареса резултата? Стачка до безспир ли?.... “ и предизвести: „ Цялата тази сметка за това,че някой стои по площадите някой я заплаща “. Най-големите проблеми в обществото са когато няма връзка сред хората, разяснява Димитров  и означи, че би трябвало да има връзка и да е ясно кой кого съставлява.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР