Няма бедстващи хора от пострадалите от наводнението села в Карловско,

...
Няма бедстващи хора от пострадалите от наводнението села в Карловско,
Коментари Харесай

Кметът на Карлово: Преговаряме с МЕ да поеме сметките за електричество на пострадалите от наводнението

Няма бедстващи хора от потърпевшите от наводнението села в Карловско, заяви за Агенция " Фокус " кметът на Община Карлово доктор Емил Кабаиванов. 

" Може да звучи парадоксално, само че е реалност, че хората от трите обитаеми места са най-снабдени с дърва, всички имат електричество и вода. Тези, които имаха проблем с къщите, са настанени във фургони. Раздадохме няколкостотин хиляди литра бутилирана вода, раздадохме консервирани храни от държавния запас и от помощи ", уточни кметът във връзка днешния митинг в Подбалканието.

" В усилени диалози сме с Министерството на енергетиката да бъдат поети и сметките за електричество през отоплителния сезон за потърпевшите от първа, втора и трета група, които са 217 фамилии ", сподели още кметът.

" И още нещо - повече от 65-70% от потърпевшите си получиха даренията, които са събрани досега при нас. През идващите 10 дни ще го получат и всички останали, които са в описите и които са утвърдени от Обществения съвет. БЧК също ще раздаде на потърпевшо семейство по 940 лв. в допълнение ", сподели още Кабаиванов.

Според кмета, митингите през днешния ден са били инициирани от избрана партия, защото след по-малко от година са кметските избори. Тези хора са били видени и на митинга. " Видях на протеста един депутат, видях и общински съветници и всичките те са от една партия. Но се обърнаха с тил към камерите, с цел да не ги снимат ".

" Не може да се стартира възобновяване, до момента в който не се разчисти всичко, каквото е правено до момента. Следва цялостно възобновяване, за което общината има направен проект. Повечето от дейностите са финансирани, само че има и такива, които ще чакат финансиране от страната ", уточни Кабаиванов.

" Изкарали сме над 3 милиона кубически метра неподвижен материал, 7 хиляди кубика дървен материал, почистили сме над 30 улици, 400 двора на парцели, нямаше ток, вода. Възстановявали сме със лични сили над 6 км водопроводи. Няма по какъв начин, когато разчистваш и да асфалтираш. Това нещо софтуерно няма кой да го допусне.

На 2 декември приключихме с дейностите по разчистването. Междувременно към този момент обявихме процедури по Закона за публичните поръчки за създаване на нови речни корита в Каравелово, Богдан и Слатина, мостови уреди, улици. Започнахме главен ремонт на два пътя, които минават през засегнатите места. Това са Богдан –Московец и Богдан – Войнягово. Това са общински пътища, започнахме с замяна на водопроводи.

До края на годината предстои да сложим краткотраен мост на Татлъ дере в Каравелово, да възстановим напълно уличното осветяване, което в избрани сектори от селата липсва, тъй като над 280 стълба бяха паднали. И до края на годината би трябвало да изберем реализатор за основния ремонт на детската градина в Каравелово. Провеждаме всички процедури по Закона за публичните поръчки.  Имаме 30 улици да възвръщаме, 21 моста, 4 речни корита, всичко това желае време - да се избере реализатор, той да изготви план, който да се съгласува. Как се прави мост и речно корито, в случай че нямаш план, който не е координиран? Това не може да се прави на бригадирски начала ", сподели още кметът на Карлово.

" Понеже чух, че доброволците били възстановявали мостове, желая да ви кажа, че като се изключи 3-4 компании, всички други, които бяха на терен, бяха проведени от общината и страната и на всички към този момент е заплатено. Да, изключение правят  някои общини, които си изпратиха техника безплатно. На всички други работата е заплатена.

Финансирането за една част от възстановителните действия е обезпечено. По нея вършим процедури и възлагане. Останалата част ще я чакаме от Междуведомствената комисия през 2023 година. Уведомил съм за нашия проект регионалния шеф на Пловдив, оттова нататък чакаме финансиране. Като имаме финансиране – работим. Като няма, даже и да има определен реализатор и план, ние не можем да създадем нищо. Аз съм уверен, че държавните институции ще финансират възобновяване, което още първите дни откакто видяхме какъв брой голям е фронта на провалянето, никой не е давам обещание, че за три или шест месеца ще унищожаваме последствията. Казахме, че до три месеца ще разчистваме и по-късно минимум една година ще възвръщаме, защото става въпрос за над 30 улици, за 7 потърпевши обитаеми места, като най-тежко от тях са три, 21 моста и 18 км общински пътища ", добави карловският кмет доктор Емил Кабаиванов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР