„Няма балон при технологичните акции и не можем да ги

...
„Няма балон при технологичните акции и не можем да ги
Коментари Харесай

Няма балон при акциите от технологичния сектор


„ Няма балон при софтуерните акции и не можем да ги назовем „ скъпи “ – сподели Цветослав Цачев, основен капиталов съветник в ЕЛАНА Трейдинг по време на мастър класа „ Подходящите секторни вложения в акции при новите лихви “, който се организира на 22 юни 2018 година Експертът съпостави коефициентите цена на акция към облага на фирмите в бранша през интервала на доткома (март 2000 г.), когато индикаторът е 189, с март 2018г. – когато коефициентът е 23.

Той означи, че софтуерните компании са измежду секторите с най-големи облаги тази година и акциите им се показват доста по-добре от целия пазар на фона на претърпяната борсова промяна. Постигнатите 9% повишаване от началото на годината е отличен резултат спрямо 3% на показателя S&P 500. Сред софтуерните компании има и такива с двуцифрен напредък в проценти и това е подкрепено от финансовите им резултати.

Двигателите от бранша

Цачев уточни, че акциите на Amazon, Netflix и Гугъл са измежду главните мотори, като при тях вложителите наблюдават експанзията, а не се управляват от цената им. По думите му софтуерният бранш е с най-ниските задължения и при повдигането на лихвите ще продължи да изненадва с позитивни резултати. Според специалиста вероятности за дълготрайни вложения имат фирмите, които се занимават с изкуствен интелект и автоматизация. Това са посоките, които внезапно ще снижават разноските за ползване и ще носят облаги. Освен огромните играчи като Microsoft, Гугъл и Apple, има редица компании, които развиват тези трендове и костват стотици милиони, само че те не са на борсата. Но анализаторът изясни, че има борсово търгувани фондове, които наблюдават развиването на фирмите, които се занимават с изкуствен интелект и автоматизация, и имат задоволителна ликвидност, с цел да са подобаващи за вложение. Единият Global X Robotics & Artificial Intelligence е посочил растеж в цената си от 19,92% за последната 1 година. Другият е едвам от три месеца на борсата и записва растеж от 2,6% - това е First Trust Nasdaq Artificial Intelligence and Robotics.

Какво място имат софтуерните акции в капиталовите портфейли

Главният капиталов съветник в ЕЛАНА Трейдинг посъветва вложителите да отделят 10%-15% от капиталовия си портфейл за софтуерния бранш за средносрочно и дълготрайно влагане, с цел да се възползват от облагите му. Той уточни, че в случай че сумата за инвестиция е дребна, най-добре е да се вложат средства в борсово търгувани фондове, които покриват бранша или са свързани с софтуерния показател, с цел да се избегне корпоративния риск. Според Цачев, в случай че става дума обаче за сума от 50 000 лева, към този момент може да се направи композиция от борсово търгувани фондове и селекция на избрани перспективни акции. По думите му, поради волатилната година на пазарите и изненадите в геополитически проект, вложителите би трябвало да държат в кеш 10% от портфейла си, с цел да могат да реагират при борсови спадове.

3e-news.bg е медиен сътрудник на извършения мастър клас „ Подходящите секторни вложения в акции при новите лихви “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР