Няма абсолютно никакъв начин да се разбере какво точно купува

...
Няма абсолютно никакъв начин да се разбере какво точно купува
Коментари Харесай

Държавата крие какво купува заради коронавируса, от кого и на какви цени

Няма безусловно никакъв метод да се разбере какво тъкмо купува страната, от кого и на какви цени.Тайна е на какви цени се подписват контракти с български и непознати производители за доставка на защитни средства и друга здравна инсталация за битка с COVID-19.
Министерството на здравеопазването и Министерски съвет отхвърлят да дават информация за това, оповестява „ Сега “.

Медията е поискала подробна информация за интернационалните контракти, по които се доставят защитни средства и инсталация, както и за договорите с български производители, с които непрестанно се хвали министър председателят Бойко Борисов.

На вътрешния пазар министър председателят Бойко Борисов персонално разгласи, че за потребностите на страната по производството на защитни дрехи и платове работят три огромни завода - " Интендантско обслужване ", " Мак " в Габрово, " Аполо " във Враца. През уикенда се разбра, че производството си реорганизира и компания " Арексим " в Смолян, която може да създава до 200 000 броя месечно висок клас защитните очила и шлемове.

До екипа на вицепремиера Томислав Дончев и до здравно министерство са изпратени въпроси за това по какъв начин са уредени договорните връзки, за какви размери и на какви цени. От Министерски съвет отговорарят, че не разполагат с желаната информация и препращат към здравното министерство. Министерство на здравеопазването отхвърли информация, тъй като въпросите можели да бъдат заложени на ежедневните брифинги на оперативния щаб. Този мотив е неуместен, тъй като се изисква информация за параметри на серия от контракти, която би трябвало да е авансово събрана. На въпросите за почналото произвеждане и дали има потенциал и за експорт в чужбина досега отговор не дават и самите производители. Вчера министър председателят Бойко Борисов разгласи, че две от най-високо развитите европейски страни са тествали защитните дрехи на нашите фабрики и " поръчват по 10 000 дрехи, в случай че можем, и дневно да произведем ".

В публикувана от Министерски съвет на 25 март информация бе конкретизирано, че закупуването на персонални защитни средства и лекарствени средства за потребностите на обществени институции, които те обаче ще заплащат сами, по време на епидемията ще става посредством държавното сдружение " Бул Био - НЦЗПБ " ЕООД, ръководено от доктор Румен Кофинов и благосъстоятелност на Министерство на здравеопазването. На 6 февруари, т.г. предметът на активност на сдружението е уголемен, като към него е добавено осъществяването на търговия на едро с лекарствени артикули, а на 25 март към предмета е добавена и търговията на едро с медицински произведения. Преди тази дата предметът на активност на компанията е бил произвеждане и реализация на ваксини, серуми, алергени, кръвни артикули, имуностимулатори, диагностични препарати и други препарати. Какво тъкмо прави тази компания сега не е ясно.

В началото на рецесията бяха разпределени доставки на защитни средства от Турция, Катар, Индия, Виетнам, Москва. Правителството упълномощи здравния министър Кирил Ананиев да подписа и два контракта с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за маски и респиратори, още два контракта ще бъдат подписани за доставка на медикаменти. Чака се и контракт по първата финализирана мегапоръчка на Европейска комисия за общо закупуване на защитни средства и инсталация.

От Министерство на здравеопазването отхвърлят да уточнят какво тъкмо е отказала страната ни по плановете за контракт с Китай, въпреки това да бе публично обявено на брифинга на националния щаб в сряда. Началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски разгласи, че страната е била пред подписване на договорка за закупуването на проби за необятно тестване за вируса, само че в последния миг е отказала, откакто редица европейски страни са върнали такива доставки на Китай като негодни. Така остава тайнственост какво тъкмо чака страната ни от Китай.

Кабинетът взе две решения за подписване на контракти с Китай - едното на 27 март, второто - на 30 март, като за първото параметри бяха оповестени. Тогава от Министерски съвет оповестиха, че страната ни чака 1 176 770 бр. защитни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро. Тези цифри провокираха разногласия поради високата единична цена на маската, само че в действителност не е ясно какви класове маски са поръчани. Вчера здравният министър Кирил Ананиев посочи, че първият контракт е за по-обикновени маски клас KN95, предопределени най-вече за РЗИ, митнци, Министерство на вътрешните работи. " По втория контракт също се чакат към 1 млн. маски, медицински маски FFP2, разпределени по съответните лечебни заведения и РЗИ-та. България купува най-хубавите респиратори, които създава Китай и които се употребяват от съвсем всички европейски страни ", увери Ананиев.

Преди това, при започване на март, Министерски съвет утвърди план на контракт и с турската USHAS International Health Services Inc., параметри по който също не са известни. Тази седмица кабинетът реши за още две доставки от Китайн, този път на медикаменти, като по тях размерите и цените се схванаха - България ще купи 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. на стойност 582 858, 60 щатски $ и 30 000 опаковки Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg. за 46 200 щатски $.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР