Някой болен мозък измисли традицията мъжки хорА в река и

...
Някой болен мозък измисли традицията мъжки хорА в река и
Коментари Харесай

Да вкараш Ботев в барата с викове: „Бъл-га-ри, ю-на-ци!“, е все едно да го убиеш отново

Някой болен мозък измисли ”традицията ” мъжки хорА в река и тя бързо набра скорост. Като всичко, което е незадълбочено, само че ефектно. Защото да влезеш подпил в някоя бара, облечен в национална носия не е върховен израз на национализъм. Който твърди че е - лъже.
По сходен метод влизат индуси в свещените реки, които от дълго време са повече отровни, в сравнение с свещени. Хиляди поклонници и вярващи в някакви обичаи шляпат в мътните води и се озъртат да видят някакъв знак, който да ги избави от нечовешката беднотия. Виждат обаче тонове отпадъци, изсипани в реката. По този индикатор в действителност сме си близки...

Тук някакви мачовци, погълнали мистериозно количество огнена вода, развяват байраци и пеят с цялостно гърло. Пък кметът на Калофер, изяснява метафизичен, че не било значимо дали е имало подобен бит или не, значимото било, че хората харесват да настояват, че е имало.

Славе Македонски разказва в една своя книга, по какъв начин двама братя, като завалял сняг, седнали на двора и почнали да пият напряко от менците. Жените им единствено пренасяли вино, мръвки и люти чушки, тъй като, нали, тия били огромни юнаци. Гърмели и с пищовите във въздуха за повече самочувствие и бабаитлък. Кога се напили като мотики, заспали в снега, а домашните ги прибрали на сушина да не замръзнат.

Тази традиция ли възпламенява национализъм и възбужда медиите? И за какво тия страшни юнаци с черни мустаци и умни калпаци не отидат да си натопят потурите в бент. „ Студена “, че да им се радват над 100 хиляди в Пернишко?

Или да бяха завихрили хайдушки хора към боклука от Италия, проспан от българските управляващи, който заема от ден на ден пространства в български градове и села.

И тъй като Калофер се прочу най-вече с водните осъществявания, наумиха си да свързват новоизлюпената " традиция " с името на огромния стихотворец и патриот Христо Ботев.

Е да, Ботев също е влизал в река, само че на борда на “Радецки “, с цел да стигне до родния бряг с побратими. Без олелия и звук целунали земята и поели в бран против душманина-поробител. Костите му/им още се белеят из Врачанския балкан, само че кой ти гледа натам.

Днес върховен пилотаж в патриотизма е да се скача във водата и да се крещи, че сме връх за Гинес или най-малко за културното завещание на ЮНЕСКО.Или да се играе хоро пред Народния спектакъл - с сходна цел.

На паднал човек и купа тор му се коства като планина...

Да вкараш Ботев в родееща се с труфя new tradition, е все едно да го убиеш повторно!

Борис Петков
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР