Няколкостотин мигранти, сред които и семейства с деца, има на

...
Няколкостотин мигранти, сред които и семейства с деца, има на
Коментари Харесай

Стотици мигранти чакат да влязат в Европа на гранцата с Гърция

Няколкостотин мигранти, измежду които и фамилии с деца, има на турския пункт Пазаркуле. Всички са спрени от гръцките граничари. Повечето от тях са си напалили огън и се топлят към него. Подобно е ситуацията и към по този начин наречената ничия земя. От Турския полумесец по-рано денем им раздаваха якета и одеяла.
Единственият им въпрос е дали е отворена ли е българската граница. Те търсят път към Европа. По думите им от Истанбул към границата са тръгнали към 5000 бежанци. Пътят им до Одрин е най-вече с рейсове, а по-късно се извозват до границата с таксита.

Към момента мигрантите са миролюбиви, няма напрежение измежду тях, само че има доста болежка и недоумение за какво не са допускани до европейска земя.

При гръцкия пункт Кастаниес тази нощ микробус откара група мигранти от 10 души от Еритрея и Афганистан, които бяха съумели да минат границата, само че бяха спрени от полицията, съобщи бТВ. Границата остава затворена. Никой не може да влезе от гръцка към турска страна. Положението сега е умерено.

Стотици бежанци вървят към сухопътните граници на Турция с Гърция и България.

На границата с Гърция турските управляващи оставят бежанците да се настанят в ничията земя, в очакване Гърция да ги пусне. Има известия за епизодични напрежения, конфликти и сълзотворен газ.

Европейската комисия е в подготвеност да помогне, в случай че България изиска спомагателна поддръжка за опазването на границите.

„ Относно информацията и спекулациите за придвижването на мигранти в Турция желая да подчертая, че турската страна не ни е уведомявала за промени в политиките си по отношение на бежанците “, съобщи представителят на Европейска комисия Петер Стано.

В Турция има близо 4 милиона бежанци в лагери по сирийската граница, а още близо милион чакат да влязат в страната поради сраженията в Идлиб.

По пътя към гръцката граница не престават да прииждат бежанци. Тръгнали са през вчерашния ден с рейсове от Истанбул към Одрин, а оттова пешком към браздата.

Мигрантите стигнаха до гръцката граница, откакто Турция разгласи, че поради неизпълнените от Европа задължения за бежанците, няма да ги стопира повече по пътя им към Западна Европа.

„ Искам да бъда явен - няма да толерираме нелегално прекосяване на нашата граница. Гърция не носи никаква отговорност за трагичните събития в Сирия и няма да понася следствията от решения, взети от други “, съобщи по-рано гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис. Гръцките управляващи затвориха граничните пунктове с Турция и ускориха фрапантно защитата им.

„ Нашите граници са непробиваеми, тъй че няма никакво съображение тези нещастни хора да се натрупат пред граничните пунктове и да желаят да влязат на територията на Европейския съюз. Нашата позиция е ясна – Гърция приема с необятно отворени прегръдки всеки, които има постоянни документи, само че няма да допусне незаконни гости “, сподели министърът на Гражданската отбрана Михалис Хрисохойдис.

Това се случва единствено няколко дни откакто на няколко гръцки острова избухнаха митинги на локалното население против построяването на нови бежански центрове.

Снощи министър председателят Борисов инициира телефонен диалог с гръцкия си сътрудник Кириакос Мицотакис. Двамата се съгласиха, че проблемите в района могат да се решат единствено с общи старания и разговор.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР