Няколкостотин граждани се събраха пред Асамблеята на Сърбия, докато се

...
Няколкостотин граждани се събраха пред Асамблеята на Сърбия, докато се
Коментари Харесай

Сърбия: Първо заседание на новите депутати, полиция ги пази от протестиращи

Няколкостотин жители се събраха пред Асамблеята на Сърбия, до момента в който се организира първото след изборите, учредително заседание. Докато депутатите дефинират собствен ръководител и си избират устав, извън протестиращи скандират „ крадци, крадци “. Полицията блокира по-широкия център на Белград и спря хора, които желаеха да стачкуват пред Народното събрание. Така разказват сръбските медии началото на новата парламентарна сесия в Сърбия.

Aнтоније Давидовић - духовник Антоније гађа јајима Скупштину pic.twitter.com/c9C8eguZcA
— Дневне Новине Правда (@NovinePravda) August 3, 2020
Вчера сръбското опозиционно придвижване " Стига толкоз! " свика митинг пред постройката на Народното събрание в 9:00 часа. " Целта на ненасилствената обсада е с нашето наличие да блокираме фалшифицираните депутати да сформират подправен парламент в постройката на Националното заседание ", се споделя в изказването на уредниците, представено от кореспондента на Македонската осведомителна организация (МИА) от Белград. Те декларират, че ръководещите са свикали учредително съвещание на " подправяния парламент " в понеделник сутринта, а крайният период за неговото конституиране съгласно закона е вторник, 4 август.

Протест испред Парламента pic.twitter.com/gUOmsIkeYW
— Дневне Новине Правда (@NovinePravda) August 3, 2020
До момента съществени конфликти с полицията няма, само че към този момент има един задържан - млад мъж, предава Pravda.rs. Не е ясна повода за ареста. Пред събранието има и група млади мъже с маски, за които жителите настояват, че са служители на реда в цивилни облекла.
Малко по-рано е бил задържан Сърджан Ного - водач на опозицията и деен уредник и участник в митингите. Той твръди, че през последните два дни е следван от полицейски екскорт, а през днешния ден членовете на Министерството на вътрешните работи до спрели на отиване към митинга. Полицията спряла автомобила му в Сараево и го претърсила. Властите му споделили, че би трябвало да изчака проверяващия екип, оповестява самият той.
Сподели с твоите другари
В същото време не надалеч от Скупщинат е бил спрян и различен от водачите на митинга - Саша Радулович, Движение " Достатъчно е ".

Bez ikakvog osnova policija nas legitimiše. Falsifikovani poslanici su kao lopovi ušli u skupštinu. Idu krivične prijave protiv nalogodavavaca legitimisanje. pic.twitter.com/uQmlLdMCsj
— Saša Radulović (@SasaRadulovich) August 3, 2020
Плътен кордон служители на реда разделя протестиращи от депутати.
В Народното събрание се организира първото съвещание на новите депутати. Очаква се да бъдат потвръдени мандатите им в Асамблеята на страната. Сесията се прповежда с ограничения за сигурност във връзка с ковид, със прецизно съблюдаване на противоепидемичните рекомендации на Кризисния щаб в страната, оповестява РТС. Депутатите към този момент избраха комисия, която ще ревизира разпределението на мандатите по партии, по-късно ще се изберат ръководителят на Народното събрание и неговите заместници.
Управляващата сръбска прогресивна партия (СПП) на президента на Сърбия Александър Вучич получи 188 от 250 места в парламента
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР