Няколкостотин души се смятат за изчезнали след срутване вчера на

...
Няколкостотин души се смятат за изчезнали след срутване вчера на
Коментари Харесай

Язовирна стена се срути в Лаос, стотици са в неизвестност

Няколкостотин души се считат за изчезнали след сриване през вчерашния ден на изграждаща се язовирна стена в Югоизточен Лаос. Това предадоха международните организации, базирайки се на лаоската държавна информационна организация КПЛ.

Язовирът в провинция Атапу, близо до границата с Виетнам, рухнал нощес и излелите се пет милиарда кубически метра вода са наводнили шест села и отнесли доста къщи.

Потвърдено е, че няколко души са починали, а няколкостотин са в неопределеност. Без дом са останали над 6600 души. Властите са доставили лодки, с цел да оказват помощ за изтегляне на хората.

Причината за сриването към този момент е незнайна. Властите са потърсили подпомагане от държавни служби, полицията и военните, от бизнеса и жителите за обезпечаване на хранителни артикули, питейна вода и медикаменти.

Понастоящем в Лаос, който изнася главната част от създадената водноелектрическа сила в прилежащите страни, и основно в Тайланд, се строят няколко десетки язовира.

От години природозащитни организация показват безпокойствие от амбициозните водноелектрически планове на Лаос. Те се тревожат най-много за отражението, което ще имат върху река Меконг, освен за флората и фауната, само че и за селското население и локалната стопанска система, които зависят от реката.

Язовирът и Водноелектрическа централа Ксе Пиан-Ксе Намной се строи от смесена компания, включваща южнокорейска, тайландска и лаоска компании. По график той трябвало да бъдат открит тази година. За момента не е ясно дали към този момент е бил в употреба, отбелязва Асошиейтед прес. Според Агенция Франс Прес, която цитира уеб страницата на строителния консорциум, централата с мощ 419 мегавата на язовира се очаквало да проработи от 2019 година

Съоръжението коства над един милиард $ и се строи от 2013 година

(БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР