Няколкостотин души протестираха снощи пред полския парламент срещу планираните законови

...
Няколкостотин души протестираха снощи пред полския парламент срещу планираните законови
Коментари Харесай

Протест в Полша срещу планирани законови изменения, свързани с избора на ръководител на Върховния съд

Няколкостотин души стачкуваха нощес пред полския парламент против плануваните законови промени, чиято цел е ръководещата партия по-лесно да назначи идващия началник на Върховния съд, заяви Ройтерс.

Европейският съюз, правозащитни организации и опозицията упрекнаха държавното управление, че нарушава независимостта на правосъдната власт. Но ръководещата националистическа партия " Право и правдивост " споделя, че промяната е нужна, с цел да се усъвършенства ефикасността на съдилищата и да бъде отстранено остатъчното въздействие на комунистическото минало на Полша върху тях.

Въпреки това броят на протестиращите бе доста по-малък от десетките хиляди, които излязоха на демонстрации предишното лято против държавното управление.

Този месец 22-ма съдии от Върховния съд бяха пенсионирани предварително, само че председателката му Малгожата Герсдорф отхвърля да го направи с претекста, че конституционният ѝ мандат изтича през 2020 година. Тя се трансформира в знак на съпротивата против правосъдните промени.

Законопроектът бе признат в петък от долната камара на Народното събрание (Сейм) и се чака да бъде утвърден до часове от Сената, следен от консерваторите от " Право и правдивост ", означи Франс прес.

" Позор! ", " Сенатът е наш! " и " Сенаторе, не подписвай! Историята ще те опустоши ", скандираха към 1000 стачкуващи пред постройката на Народното събрание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР