Няколкостотин души протестираха снощи пред полския парламент срещу планираните законови

...
Няколкостотин души протестираха снощи пред полския парламент срещу планираните законови
Коментари Харесай

Протест в Полша срещу планирани законови изменения, свързани с избора на ръководител на Върховния съд

Няколкостотин души стачкуваха нощес пред полския парламент против плануваните законови промени, чиято цел е ръководещата партия по-лесно да назначи идващия началник на Върховния съд, заяви Ройтерс.

Европейският съюз, правозащитни организации и опозицията упрекнаха държавното управление, че нарушава независимостта на правосъдната власт. Но ръководещата националистическа партия " Право и правдивост " споделя, че промяната е нужна, с цел да се усъвършенства ефикасността на съдилищата и да бъде отстранено остатъчното въздействие на комунистическото минало на Полша върху тях.

Въпреки това броят на протестиращите бе доста по-малък от десетките хиляди, които излязоха на демонстрации предишното лято против държавното управление.

Този месец 22 съдии от Върховния съд бяха пенсионирани предварително, само че председателката му Малгожата Герсдорф отхвърля да го направи с претекста, че конституционният ѝ мандат изтича през 2020 година. Тя се трансформира в знак на съпротивата против правосъдните промени.

Законопроектът бе признат в петък от долната камара на Народното събрание (Сейм) и се чака да бъде утвърден до часове от Сената, следен от консерваторите от " Право и правдивост ", означи Франс прес. 

" Позор! ", " Сенатът е наш! " и " Сенаторе, не подписвай! Историята ще те опустоши ", скандираха към 1000 стачкуващи пред постройката на Народното събрание.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР