Няколко запитвания и консултации по телефона на старозагорци от Полша,

...
Няколко запитвания и консултации по телефона на старозагорци от Полша,
Коментари Харесай

Старозагорският омбудсман консуртирал сънародници в чужбина през пандемията 

Няколко запитвания и съвещания по телефона на старозагорци от Полша, Испания, Франция, Германия са регистрирани при старозагорския публични медиатор през първите 6 месеца на 2020 година, сочи анализът на институцията за полугодието. Тези случаи са към 3%, само че са удостоверение за доверието на жителите в омбудсмана. Въпросите, които най-често слагат сънародниците ни в чужбина са свързани с проблеми по дължими локални налози и такси, изключително в изискванията на пандемията от COVID-19, адресна регистрация, гражданско положение.
До шефа на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Стара Загора е изпратен сигнал и направено предложение да се обърне особено внимание на нерегламентирана интернет страница в обществените мрежи, на която анонимно се разгласяват компрометиращи фотоси и постове на подрастващи без тяхното или на родителите им единодушие. Така тя е развъдник на злепоставящи подрастващите фотоси, които нарушават правата им. Това е резултат от дейна работа на публичния медиатор с младежите и угрижен на институцията за спазването на техните права. 
Общо 173 - 77 през първото и 96 през второто тримесечие на годината, са жалбите и сигналите към публичния медиатор от 1 януари до 30 юни тази година. При 96% от тях работата е завършила, а към началото на юли остават неприключени общо 7 преписки, по които работата продължава.
Преобладават жалбите и сигналите, свързани с административното обслужване на жителите и такива, засягащи връзките в етажната благосъстоятелност - по 16 във всяко от двете посоки. Следват въпросите от сферата на автобусния градски и междуселищен превоз - 14, и от региона на благоустройството - 12. По 9 са жалбите и сигналите, свързани с устройството на територията и локалните налози и такси. 56 са случаите, обхващащи трудово-правни въпроси, общественото подкрепяне, активността на снабдители на публични услуги, открити административни нарушавания и наложени санкции. 14 са случаите, свързани с недоволства от дейности на частни правосъдни реализатори и колекторски компании. и други сходни. Те са отвън пълномощията на локалния омбудсман (около 8%), само че и по тях е предоставена правна информация и жителите са съветвани по какъв начин да постъпят в съответния случай.
През изтеклия интервал омбудсманът е предложила на община Стара Загора да се обезпечи зелен пояс за разходки на деца с увреждания, без значение от рестриктивните ограничения и спешното положение в страната в изискванията на COVID-19 и наложените ограничаващи ограничения. По време на изключителното състояние е доловена  динамичност на недоволствата от дейностите на колекторски компании, въпросните проблеми и е регистриран растеж на жалбите за неизплатени хонорари и неточни работодатели.
Анализът е обществен и е наличен на ombudsman.starazagora.bg. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР