Няколко законови промени са свързани с работата от вкъщи заради

...
Няколко законови промени са свързани с работата от вкъщи заради
Коментари Харесай

Ето как нормативно се регламентира работата от вкъщи заради коронавируса

Няколко законови промени са свързани с работата от у дома поради коронакризата, напомня БНР. Новият правилник е написан в и дава опция контактните на болните да работят от разстояние или надомно. И на работещите, и на работодателите се вменяват нови отговорности, в случай че чиновник е бил непосредствен контактен на доказан случай на. И бизнесът, и синдикатите, обаче, имат редица терзания по отношение на реализацията на процедура на законодателните промени, които се натрупаха лавинообразно през последните месеци. Има ли риск контактни хора да вървят на работа, без да уведомяват никого, най-малкото поради неясноти и несъгласия в нормативната уредба.
Работник и чиновник, който е бил непосредствен контактен на доказан случай на Covid-19, ще минава към работа от разстояние или надомна работа, в случай че работата разрешава това. Той документално заявява пред работодателя, настъпилото събитие. Условията и редът за прекосяване, осъществяване и надзор се дефинират със заповед на работодателя или органа по назначение. Става въпрос за смяна в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, която има трудово-правен темперамент и вкарва обвързване за служащите и чиновниците, в това число и по Закона за държавния чиновник.
Директорът „ Индустриални връзки “ в Жасмина Саръиванова е безапелационна, че въобще законодателството, което се приема през последните месеци по отношение на Covid-19, страда от редица дефекти, първият от които е, че за малко време се натрупаха прекалено много промени - както в законите, по този начин и в подзаконовите нормативни актове и доста пъти всички тези промени има между тях несъгласия:
" Когато става въпрос за ограничения, които би трябвало да се вземат от работодателите и да се извършват от работещите, на работното им място, следва за бъдат осведомени отрасловите министри и тези нови решения за бъдат съгласувани със обществените сътрудници.
 Ще работим от у дома и след пандемията Ще работим от у дома и след пандемията
Покрай пандемията от ден на ден хора работят от у дома, а тази наклонност ще продължи и в бъдеще, даже когато стартира всеобщото потребление на...
Тя даде образец за несъгласия по отношение на новите отговорности, които са въведени с смяната в Закона за изключителното състояние:
" В точка 13 от Заповед от 22-ри октомври 2020-а за лицата, подлежащи на болнично лекуване, домашно лекуване и карантина, е посочено, че всички близки контактни подлежат на 10-дневна карантина. Трябва да се намерения, че когато едно лице е под карантина и по тази причина е публикуван болничен лист, по-късно пък да се показва в различен акт, че лицето ще работи отдалечено или надомно, в този миг има едно несъгласие, тъй като лицето, което има болничен лист, значи, че не извършва работните си задължения сега " .
Отговорът на специалиста има ли риск поради всички несъгласия и грешки хора без признаци, само че които са контактни или позитивни, да вървят на работа:
" Винаги има риск. Колкото по-сложна е една норма, толкоз по-сложно е осъществяването и и се стига до обстановки, в които не се взема вярното решение от тези, които са наранени от съответната норма ".
В последна сметка нормите би трябвало да бъдат ясни, точни и изпълними.
 Хоум-офисът и загубите за стопанската система Хоум-офисът и загубите за стопанската система
Ако чиновниците в фирмите продължат да работят отдалечено и след края на пандемията, цели браншове на индустрията може да банкрутира...
Вицепрезидентът на също изрази опасения по отношение на реализирането в практиката на новите отговорности за работещите и работодателите в пандемията. Той счита, че има доста неясноти в текстовете:
" Поне при първо четена на текста би трябвало да се разбере тъкмо кой е органът, който ще издаде акта, по какъв начин този акт ще стигне до лицето, ще бъде ли ясно на доста от служащите какво би трябвало да вършат . Сигурно няма да им е ясно, че би трябвало да съблюдават това условие. Някъде би трябвало да се води разяснителна акция и да е ясно, че този текст съществува. Проблемът е в това по какъв начин става допустимо прекосяването на. Трябва да се направи връзка с редица текстове от, където има ясно написани подробни правила за така наречен отдалечена работа и така наречен надомна работа ".
Изниква въпросът дали тези правила се познават добре от служащите и чиновниците и работодателите.
Христов разяснява и дали има заплаха контактни хора, заради неведение или комплициране в нормативната уредба, да продължат да вървят на работа:
" Ако той е открит публично от някой от органите, че е бил контактен, би следвало да получи подобен акт. Ако обаче не е открит публично, има риск да продължава да работи, умишлено укривайки информацията, или в случай че не си дава сметка за последствията. Нашето мнение е, че прецизно би трябвало да се съблюдават условията за сигурност ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР