Няколко века заслугата за откриването на Америка – едно от

...
Няколко века заслугата за откриването на Америка – едно от
Коментари Харесай

Доказано: Викинги са живели в Америка почти 500 години преди Колумб

Няколко века заслугата за откриването на Америка – едно от най-важните събития в историята на човечеството – бе приписвана на Христофор Колумб. Историците дълго като че ли недоглеждаха от дълго време съществуващите доказателства в исландските саги, че той и екипажите му не са първите европейци, стъпвали на новия континент. В днешно време обаче е вън от подозрения, че първи в Америка са били най-дръзките средновековни мореплаватели – викингите.

Не беше ясно обаче тъкмо по кое време е ставало това, защото сагите нямат надеждна датировка. Скорошно изследване обаче хвърли ясна светлина и по този въпрос, като сподели, че те са живели на американския континент към 1021 година, което ги прави негови откриватели съвсем 500 години преди Колумб.

 Доказано: Викинги са живели в Америка съвсем 500 години преди Колумб

Международен екип от учени потвърди, че европейците към този момент са били дейни в Америка преди хиляда години, съвсем 5 века преди “откриването ” й от генуезеца, плавал под испански байрак. Това стана, откакто експертите тъкмо датираха насечено дърво, намерено в селището на викингите L’Anse aux Meadows в северния завършек на канадския остров Нюфаундленд.

Използвайки нова техника, включваща следи, оставени след слънчева стихия, екипът сподели, че античният лагер е от 1021 година сл. Хр.

Трите изследвани части дърво от три разнообразни дървета са взети от археологическата площадка, която има ясни белези на викингско наличие. Всяко парче дърво носело “ясни доказателства ” за рязане с остриета, направени от метал – материал, който не се създава от локалното население.

Учените можаха да дефинират точната година на образците, защото мощна слънчева стихия се е случила през 992 година сл. Хр. и е произвела изразителен радиовъглероден отпечатък в дървесните пръстени от идната година. Директорът на проучванията доцент Майкъл Дий от университета в Грьонинген в Холандия сподели:

“Отчетливото нарастване на производството на радиовъглерод, настъпило сред 992 и 993 година сл. н. е., е намерено в архиви на дървесни пръстени от целия свят. “

Той изясни, че всеки от трите дървени предмета демонстрира този явен маркер 29 растежни пръстена преди кората. Първият създател на проучването – доктор Марго Кюйтемс, също от университета в Гронинген, разяснява:

„ Намирането на белега от слънчевата стихия 29 растежни пръстена във вътрешността ни разреши да заключим, че активността по рязане се е състояла през 1021 година сл. Хр. “



Историците знаят, че викингите са подхванали епични пътешествия с емблематичните си кораби дракари. На запад те са основали селища в Исландия, Гренландия и в последна сметка – базата в L’Anse aux Meadows в Нюфаундленд, Канада. Въпреки това оставаше неразбираемо по кое време се е случила тази първа трансатлантическа активност.

Изследователите споделят, че броят на експедициите на викингите в Америка и продължителността на престоя им оттатък Атлантическия океан остават незнайни.

Всички сегашни данни допускат, че цялото начинание е било “донякъде кратковременно ” и културното и екологичното завещание от първата европейска активност в Америка евентуално е било малко. Ботанически доказателства от L’Anse aux Meadows обаче потвърдиха, че викингите са изследвали земи по на юг от Нюфаундленд. Д-р Кюйтемс заключи:

„ 1021 година сл. н. е. е най-ранната година, в която европейското наличие в Америка може да бъде научно потвърдено. Предишните дати за наличието на викингите в Америка са разчитали значително на исландските саги. Те обаче са почнали като устни истории и са били записани едвам епохи след събитията, които разказват. Макар да са спорни и на моменти фантастични, сагите също допускат, че са се случвали срещи, както насилствени, по този начин и другарски, сред европейците и локалните поданици на района. Въпреки това са открити малко археологически доказателства в поддръжка на подобен продан. “

Тя уточни, че съществуват и други средновековни разкази, “които допускат, че видни фигури от европейския континент са знаели, че викингите са достигнали суша през Атлантическия океан ”.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР