Няколко страни от ЕС изразиха днес резерви към американската военноморска

...
Няколко страни от ЕС изразиха днес резерви към американската военноморска
Коментари Харесай

Страни от ЕС изразиха резерви към американската операция Сентинъл за ескортиране на кораби в Ормузкия проток

Няколко страни от Европейски Съюз показаха през днешния ден запаси към американската военноморска интервенция за ескортиране на кораби в Ормузкия залив поради рисковете от военна ескалация в района, съобщи Франс прес.

"Нуждаем се от обезпечаване на свободно мореплаване в района, само че би трябвало да бъдем доста внимателни. Ако приказваме за каквато и да е интервенция, ние би трябвало да внимаваме, с цел да избегнем военна ескалация ", латвийският министър на външните работи Едгарс Ринкевич в Хелзинки на неофициалната среща на министрите на външните работи и на защитата на страните в Европейски Съюз.

Американският министър на защитата Марк Еспър разгласи през вчерашния ден началото на интервенцията Сентинъл с присъединяване на Обединеното кралство, Австралия и на Бахрейн. Европейците бяха призовани от Вашингтон да вземат участие, само че няколко страни отхвърлят.

"Няма да е подходящо да оставим усещането, че се причисляваме към американска самодейност за оптимални наказания ", съобщи френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли.

"Трябва да внимаваме всичко, което вършим, да не компрометира нашите дипломатически старания за опазване на нуклеарното съглашение с Иран ", сподели немската министърка на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер.

Идеята за наличие на европейски средства в задача за наблюдаване в региона е била обсъждана в Хелзинки, само че малко страни са подготвени да се ангажират.

"Не желаеме да сме част от механизъм за конвой на кораби, ние желаеме да осигурим възпиращо наличие ", изясни Парли.

Тя обаче акцентира, че страните от Европейски Съюз, които са подготвени да се ангажират, се броят на пръстите на едната ръка.

Според холандския външен министър Стеф Блок е значимо сходни оферти да са на масата на договарянията. За немския външен министър Хайко Маас всичко, което може да способства за понижаване на напрежението, е потребно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР